Izrael uhitio trojicu Palestinaca članova Hamasa. Pripremali su napade

Foto: EPA

TROJICA Palestinaca, članovi islamističkog pokreta Hamasa, uhićeni su jer su pripremali protuizraelske napade, priopćila je u srijedu izraelska služba unutarnje sigurnosti Šin Bet.

Ta trojica, uhićena u ožujku, "htjela su izvesti bombaške napade na (izraelske) vojne i civilne ciljeve" u Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju koji je Izrael okupirao 1967., navodi se u priopćenju Šin Beta.

Na internetu tražili upute o izradi bombi i kupovali kemijske proizvode

U zajedničkoj operaciji izraelske policije i vojske uhićeni su Omar Eid (24) iz sela Deir Jirira na Zapadnoj obali, Ahmed Sajidiyya (27) iz izbjegličkog kampa Qalandije i Mohammad Hamad (26) iz Kufr Aqaba, u istočnom Jeruzalemu.

Osumnjičenici su na internetu tražili upute o izradi bombi i kupovali su kemijske proizvode, navodi služba unutarnje sigurnosti koja dodaje da su uhićeni "prije nego što su uspjeli izraditi eksplozivnu napravu".

Htjeli napasti izraelske vojnike i vojne objekte

Šin Bet navodi da su njihovi ciljevi bili izraelski vojnici i vojni objekti na Zapadnoj obali i da su bili planirali bombaški napad na nogometnom stadionu u Jeruzalemu, ali su poslije odustali od tog plana.

Trojica su pripadnici palestinskog islamističkog pokreta Hamasa i primili su tisuće eura financijske pomoći od borca te organizacije aktivnog na palestinskom sveučilištu u Birzeitu, blizu Ramallaha, tvrdi Šin Bet.

Na tom su se sveučilištu trojica i upoznala, dodaje.

Hamas kontrolira Pojas Gaze, a Zapadnom obalom upravlja Palestinska samouprava, organizacija u kojoj najveći utjecaj ima Fatah, suparnik Hamasa.

Izrael i Hamas su triput ratovali od 2008.

Pročitajte više