KERRY SE PRIPREMA ZA KLJUČNI GOVOR NA DEMOKRATSKOJ KONVENCIJI

Demokratski kandidat za predsjednika John Kerry u petak će ujutro, po srednjoeuropskom vremenu, održati ključni govor svoje političke karijere u kojem treba uvjeriti Amerikance da je on bolji izbor od predsjednika Georgea W. Busha.



Kerry će završiti četverodnevnu konvenciju američke demokratske stranke u Bostonu službenim prihvaćanjem nominacije za predsjednika i u govoru koji će biti izravno prenošen na televiziji pokušati uvjeriti Amerikance da ih bolje nego predsjednik Bush može zaštiti od terorističke prijetnje, obnoviti odnose sa saveznicima načete ratom u Iraku i ponuditi izglede za bolji život.

Kerry je u srijedu navečer, u rijetko iskazanom jedinstvu za demokratsku stranku, formalno nominiran za predsjednika dobivši 4.255 glasova izaslanika na kongresu, a samo 37 je otišlo kongresniku iz Ohioa Dennisu Kuchinichu.

Senator iz Massachusettsa sada, međutim, osim vjernih pripadnika svoje stranke, treba pridobiti srca većine Amerikanca u situaciji kada istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da on i Bush vode izjednačenu predizbornu utrku, ali i da Amerikanci daju prednost Bushu kada se radi o nacionalnoj sigurnosti.

Bez obzira na probleme s kojima se Bush suočio u posljednje vrijeme poput nestabilnosti Iraka i uzdrmane vjerodostojnosti zbog pogrešnih obavještajnih procjena o oružju masovnog uništavanja, Kerry nije uspio steći prednost među biračima.

Ankete također pokazuju da je vanjska politika za skoro polovicu američkih birača bitno pitanje što će Kerryju dati prigodu da ponovi svoja obećanja o obnovi odnosa Sjedinjenih Država s drugim zemljama i napadne Busha koji ih je, kako tvrde demokrati, pokvario arogancijom i unilateralizmom.

Pred Kerryjem stoji zadaća da upozna američke birače sa svojim konkretnim prijedlozima za vođenje zemlje jer ankete pokazuju da većina njih samo tri mjeseca pred izbore još uvijek nije dovoljno upoznata s njegovim stajalištima.

Očekuje se da će njegov govor biti posvećen ključnim predizbornim temama uključujući rat u Iraku, borbu protiv terorizma i jačanje američke ekonomije, a pri tome demokratski kandidat mora pokazati nedvosmislenost i odlučnost kako bi suzbio optužbe Bushovih republikanaca da je politički oportunist koji o svim bitnim pitanjima ima po dva mišljenja.

Problem će za Kerryja biti pokazati razliku između sebe i Busha prema Iraku budući da se ne očekuje da će ponuditi bitno drugačiji pristup rješavanju stanja u toj zemlji.

Nastup pred najširom američkom publikom bit će prigoda za šezdesetgodišnjeg Kerryja, ratnog heroja iz Vijetnama i dugogodišnjeg senatora, da govori i o sebi i uspostavi srdačniji kontakt s običnim ljudim kojima je strano njegovo privilegirano podrijetlo iz bogataške bostonske obitelji i ukočeno držanje.

Koliko će Kerry uspjeti uvjeriti da je bolja alternativa za Bijelu kuću od predsjednika Busha pokazat će već prva istraživanja javnoga mišljenja nakon skupa demokrata. Stranački kongresi, koji su danima u središtu pozornosti javnosti, do sada su često kandidatima osiguravali dvoznamenkasti skok u popularnosti.

(Hina) xsl ydj

Pročitajte više