LATVIJSKA PREDSJEDNICA IMENOVALA NOVOGA PREMIJERA

Latvijska predsjednica imenovala je u petak Indulisa Emsisa novim premijerom i tako kompromisnom kandidatu dala zadatak da sastavi novu većinski konzervativnu koalicijsku vladu i nastavi pripreme za ulazak te zemlje u Europsku uniju 1. svibnja.

"Odlučila sam nominirati Indulisa Emsisa", rekla je predsjednica Vaira Vike-Freiberga. "Emsis poštuje sva važna načela, bori se protiv korupcije i transparentno radi", dodala je.

Vlada pod vodstvom Einarsa Repsea odstupila je prije dva tjedna jer je tjedan prije izgubila većinu jer je manji koalicijski partner dao ostavku zbog Repseove svađe s sa zamjenikom. Ta je svađa završila tako da je Repse smijenio zamjenika.

Emsis je zamjenik predsjednika male Unije seljaka i zelenih, a vjerojatno će pokušati sastaviti široku većinsku koaliciju koja bi osigurala stabilnost uoči ulaska u EU.

Vike-Freiberga tražila je brzo rješenje krize kako bi izbjegla dugotrajnu političku neizvjesnost u toj bivšoj sovjetskoj republici od 2,3 milijuna ljudi koja je od stjecanja nezavisnosti 1991. imala deset vlada i nijedna nije izdržala cijeli mandat.

(Hina) xvm ysd

Pročitajte više