Luksemburško predsjedništvo EU-a o novom jačanju odnosa sa SAD-om

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, predsjedavajući Vijeća ministara EUa, ocijenio je u četvrtak nakon razgovora s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice da su odnosi između EUa i SADa ponovno ojačani nakon ranijih kriza, te da njihova suradnja daje pozitivne rezultate u suočavanju s mnogim globalnim izazovima, navodeći primjere napretka mirovnog procesa na Bliskom istoku, stabilizacije na Balkanu i rješavanja krize u Ukrajini.

"Mogu vam zajamčiti da su transatlantski odnosi, koji su znali i za teža vremena prije više mjeseci, danas jaki kao i uvijek, i da je EU privržena suradnji s našim američkim partnerima na vrlo konkretan način kako bi odgovorili svjetskim izazovima", kazao je Asselborn na konferenciji za novinare u Luxembourgu.

Na današnjim razgovorima s državnom tajnicom SAD-a, po njegovim je riječima, ukazano na neke konkretne rezultate te suradnje, prije svega na "oživljavanje bliskoistočnog mirovnog procesa i ohrabrujuće signale sa summita u Šarm el-Šeiku, potom na dobru i dugotrajnu suradnju EU-SAD na zapadnom Balkanu, koja će se nastaviti i u ključnoj 2005. godini, posebno na Kosovu".

Za suradnju u rješavanju nedavne krize u Ukrajini, Asselborn je ocijenio da treba biti primjer koordinacije EU-SAD i ubuduće.

Naglasio je kako je posjet Condoleezze Rice ujedno i pripremni za "najveći događaj" tijekom luksemburškog predsjedavanja Unijom u prvoj polovici ove godine - posjet američkog predsjednika Georgea W. Busha Bruxellesu 22. veljače.

Bushov posjet, po riječima Asselborna, ima snažno simbolično značenje jer do posjeta europskim institucijama dolazi na početku njegovog drugog predsjedničkog mandata.

Šef luksemburške diplomacije najavio je da će nakon Bushova posjeta, drugi važan trenutak transatlantskog dijaloga biti summit EU-SAD u lipnju ove godine.

Američka državna tajnica je prije povratka u Washington razgovarala i s luksemburškim premijerom Jeanom-Claudeom Junckerom, te s europskom trojkom.

(Hina) xdh ydv

Pročitajte više