Ministarstvo o kvarovima na umjetnim pužnicama

MINISTARSTVO obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti reagiralo je danas na članak u "Večernjem listu" pod naslovom "Zbog loših umjetnih pužnica djeca trpjela strašne bolove" tvrdeći da su sve umjetne pužnice kad su kupljene bili najsuvremeniji i najnoviji modeli na tržištu, koji se ugrađuju u najpoznatijim svjetskim klinikama.

Ministarstvo je priopoćilo kako "unaprijed nije moglo znati da će se implantati jednog proizvođača iz jedne serije kvariti više od drugih".

"Sve umjetne pužnice koje je kupilo Ministarstvo kupljene su uz puno poštivanje odredaba Zakona o javnoj nabavi, pa tako i prvih 30 implantata austrijskog proizvođača Med-Ela, model COMBI 40+, model procesora TEMPO+, u akciji "Anamarija u svijetu zvukova", podsjeća Ministarstvo.

Dodaje da je jamstveni rok svake kupljene umjetne pužnice (kohlearni implantat) najmanje 10 godina pa se u slučaju kvara osigurava zamjenski implantat.

Današnji "Večernji list" piše da je šestero djece hrvatskih branitelja, od njih 30 kojima je 2001. u akciji "Anamarija u svijetu zvukova" ugrađena umjetna pužnica, moralo ponovno biti operirano zbog kvara na umjetnoj pužnici austrijskog proizvođača Med-Ela.

Djeca su zbog toga pretrpjela bolove i zajedno s roditeljima proživjela traumatično iskustvo, a nametnulo se i pitanje kvalitete tih uređeja ugrađenih djeci, piše taj dnevnik. Također se tvrdi da su roditelji tražili da se djeci u toj ponovljenoj operaciji više ne ugrađuju uređaji Med-Ela, ali su odbijeni.


U Ministarstvu kažu kako su ti zahtjevi odbijeni zbog toga što je na te uređaje tvrtke Med-Ela dano jamstvo, pa je i ugradnja nove pužnice besplatna.

"Večernji list" također piše da su u drugoj akciji Ministarstva "Dajmo da čuju", koja je počela 2002., djeci ugrađena 121 pužnica australskog proizvođača, a na ponovnoj je implantaciji bilo samo jedno dijete.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti tvrdi da su rezultati akcije "Dajmo da čuju" bili izvrsni, te najavljuje kako upravo završava s postupkom javne nabave još 35 umjetnih pužnica za djecu od drugih proizvođača.

Akcija "Dajmo da čuju" projekt je izvanredne humanitarne i medicinske vrijednosti, koji je započela prošla Vlada te će se nastaviti sve dok na posebnom računu ima novca prikupljena u akciji, navodi u današnjem priopćenju Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Pročitajte više