Mostar: Ministar Biškupić u kulturnoj suradnji jugoistočne Europe

HRVATSKI ministar kulture Božo Biškupić u ponedjeljak se na konferenciji ministara kulture jugoistočne Europe zauzeo za zajedničko jačanje kulturnog turizma u tom dijelu Europe, naglasivši da RH ulaže napore u obnovi oštećenih spomenika kulture.

Konferencija se u Mostaru održava pod nazivom "Kulturna baština - most prema zajedničkoj budućnosti".

Ministar Biškupić je također predložio da umjetnici iz zemalja jugoistoka Europe ubuduće zajedno sudjeluju na europskim kulturnim manifestacijama. "Unapređenje odnosa sa susjedima i zemljama jugoistočne Europe", po Biškupićevim riječima, "strategijsko je opredjeljenje RH".

Ministar Biškupić se posebice osvrnuo i na prilike u BiH naglasivši višestoljetnu nazočnost hrvatske kulture u toj zemlji. On je pritom dodao kako su hrvatski narod i hrvatska kultura u BiH stoljećima u suglasju s drugim kulturama. Hrvatski narod je konstitutivan u BiH i jamac je očuvanja multikulture BiH, kazao je Biškupić.

Ministar Biškupić je otvaranje Starog mosta, zakazanog za 23. srpnja ove godine, ocijenio povijesnim događajem. Pritom je podsjetio kako su i hrvatska Vlada i hrvatski stručnjaci pomogli obnovu Staroga mosta i bili dio međunarodnih napora u saniranju rata.

Pročitajte više