Muzur: Odluka Vlade o LRH pobjeda je lokalne samouprave i poštene Hrvatske

OPATIJSKI gradonačelnik Amir Muzur kazao je danas na konferenciji za novinare da je poništenje Vladine odluke o predaji većinskog paketa dionica Liburnia Riviera Hotela d.d. (LRH) dvama holdinzima "velika pobjeda lokalne samouprave i poštene Hrvatske u koju su mnogi sumnjali".

Govoreći o ulozi HDZ-a u naporima da se ishoduje poništenje te odluke, Muzur je istaknuo da je riječ o "pobjedi cijele vladajuće opatijske koalicije" (Nezavisna lista Amira Muzura- HDZ-HSU). Dodao je da je prvi put u posljednjih 15 godina gradska vlast djelovala kao jedinstven tim.

Na konferenciji za novinare Muzur je komentirao događanja koja su prethodila odluci Vlade o poništenju suglasnosti na sporazum o nagodbi Hrvatskog fonda za privatizaciju i holdinga Dom i SN, a kojimje tim holdinzima, na osnovi državnog duga prema njima, prepušten većinski paket dionica LRH-a.

Istaknuvši ulogu medija, Muzur je naglasio da je gradska uprava dobila potporu i na raznim razinama vlasti, od Vlade i predsjednika Mesića te ocijenio da "nije cijela Hrvatska korumpirana." Djelovanje Primorsko-goranske županije ocijenio je pozitivnom, "bez obzira na izjavu župana o desnoj pripadnosti gradske vlasti."

Muzur smatra da su prijašnje gradske vlasti mogle pridonijeti rješavanju vlasničkog prijepora između gradske uprave i LRH-a u kojem grad Opatija traži dio imovine te tvrtke. "Bivši gradonačelnici Axel Luttenberger (IDS) i Ranko Vlatković (HNS) odbili su ponude za nagodbu u tom prijeporu", kazao je Muzur ocijenivši da su razlozi vjerojatno bili političke prirode.

Muzur ističe da su postupci gradske uprave bili ispravni te da nikada neće poduprijeti nasilje, odnosno blokade prometnica izlaskom na ulice. Govoreći o zahtjevima nekih političkih oponenata da podnese ostavku, ocijenio je da su to "ljudi koji koji ne mogu dobiti ni izbore za mjesne odbore."

Grad Opatija nastojat će u prijeporu s LRH-ima sklopiti nagodbu, kazao je Muzur te pojasnio da će se gradska uprava zauzeti da ostvari vlasništvo nad zemljištem na kojemu se nalaze objekti te tvrtke, a da vlasnici tvrtke raspolažu s hotelima i dobiti od poslovanja. Smatra da bi Opatija tako osigurala stalne i jednake prihode od rente na zemljište, što bi koristilo lokalnoj zajednici.

Na konferenciji za novinare bili su još član Poglavarstva Roman Cvek i predsjednik Gradskog vijeća Adrijano Požarić. Cvek je naglasio da je potrebno stvoriti preduvjete da u vlasničku strukturu LRH uđu poznati svjetski hotelski brendovi, uz suradnju s lokalnom zajednicom, stanovništvom i poduzetnicima.

Pročitajte više