Kim Jong-un poveo kćer na lansiranje projektila, nitko ne zna zašto

Foto: EPA

OTAC i kći hodaju ruku pod ruku pored oružja za masovno uništenje. Ovo je Sjeverna Koreja pokazala svijetu u subotu kada su državni mediji objavili prve fotografije Kim Jong-una s djetetom za koje se vjeruje da je njegova kći Ju Ae kako pregledavaju interkontinentalni balistički projektil, piše CNN.

Sjeverna Koreja je objavila da je raketa lansirana u petak s međunarodnog aerodroma u Pjongjangu bila Hwasong-17, ogromni projektil koji bi teoretski mogao ponijeti nuklearnu bojevu glavu do američkog kopna.

Je li ona nasljednica?

Međutim, čak i nakon što je Kim upozorio da su njegove nuklearne snage spremne uključiti se u "stvarni rat" s Washingtonom i njegovim saveznicima Južnom Korejom i Japanom, pozornost svijeta privukla je djevojčica, a ne projektil.

Što je značila njezina prisutnost na lansiranju? Bi li ona mogla biti Kimova nasljednica? Kakve veze ima otprilike 9-godišnja djevojčica s nuklearnim oružjem?

Leif-Eric Easley, izvanredni profesor međunarodnih studija na Sveučilištu Ewha Womans u Seulu, rekao je da prisutnost djevojčice treba promatrati kroz domaću perspektivu.

"Izvan Sjeverne Koreje to izgleda suludo"

"Izvan Sjeverne Koreje moglo bi izgledati suludo pozirati pred kamerama ruku pod ruku s djetetom ispred dalekometnog projektila dizajniranog da nosi nuklearno oružje. Ali unutar Sjeverne Koreje navodno uspješno lansiranje najvećeg svjetskog mobilnog interkontinentalnog projektila je razlog za nacionalno slavlje", rekao je Easley.

Yang Moo-Jin, predsjednik južnokorejskog Sveučilišta za sjevernokorejske studije, također je primijetio domaći aspekt na fotografijama Kimove kćeri.

"Provodeći malo kvalitetnog vremena sa svojom kćeri, izgledalo je kao da Kim želi prikazati svoju obitelj kao dobru i stabilnu, a sebe kao vođu za normalne ljude", rekao je Yang za kanadsku televizijsku kuću Global News.

Fotografije su također predstavile djevojčicu kao ključnog člana krvne loze Kim, ističe Yang. Sjevernom Korejom od njenog osnivanja 1948. godine vlada nasljedna diktatura, koju je utemeljio Kim Il-sung. Njegov sin Kim Jong-il preuzeo je vlast nakon očeve smrti 1994. godine. A Kim Jong-un preuzeo je vlast 17 godina kasnije, kada je umro Kim Jong-il.

Malo je vjerojatna skorašnja promjena vodstva

Bilo kakva skorašnja promjena u sjevernokorejskom vodstvu vrlo je malo vjerojatna. Kim Jong-un ima samo 38 godina. Čak i ako bi mu neki neočekivani problem oduzeo život, Ju Ae je vjerojatno barem desetljeće premlada da može zamijeniti svog oca na vrhu sjevernokorejske države.

"Nisam uvjeren da predstavljanje njegove kćeri ima veze s nasljeđivanjem. S jedne strane, nijedan sjevernokorejski čelnik ne može olako shvatiti javno pokazivanje djeteta, ali ona je maloljetna i njezina uloga na testu nije bila posebno naglašena od državnih medija", rekao je Ankit Panda, viši suradnik u programu nuklearne politike pri Carnegiejevoj zakladi za međunarodni mir.

Panda je primijetio da bi se videosnimka lansiranja projektila u petak, koju je objavila Sjeverna Koreja, mogla pokazati mnogo vrednijom za zapadne obavještajne službe od bilo čega što je zaključeno iz prisutnosti Kimove kćeri.

"SAD ima sofisticirane izvore i metode koje će mu dati ogroman uvid u sjevernokorejske projektile, ali video može biti od pomoći za izradu potpunijeg modela izvedbe projektila", rekao je Panda za CNN i dodao:

"U prošlosti su analitičari koristili videozapise kako bi izračunali ubrzanje projektila pri lansiranju, što nam može pomoći da identificiramo njegovu ukupnu izvedbu."

Bio je to tek treći put da je Pjongjang objavio video lansiranja projektila od 2017. godine, navodi Panda: "Sjevernokorejci su prije 2017. bili znatno transparentniji jer tada je njihova primarna briga bila vjerodostojnost njihovog nuklearnog odvraćanja."

Može se samo nagađati što je sljedeće

Iako je test u petak pokazao da Pjongjang može lansirati veliki projektil i držati ga u zraku više od sat vremena, Sjeverna Koreja još uvijek nije pokazala sposobnost postavljanja bojeve glave na balistički projektil dugog dometa koji se ispaljuje u svemir te na sposobnost takvog projektila da  preživi povratak u Zemljinu atmosferu prije nego što dođe do cilja.

Ipak, analitičari kažu da ponovljenim testovima Sjevernokorejci usavršavaju svoje procese. Projektil, za koji se vjeruje da je Hwasong-17, testiran početkom studenog, zakazao je u ranoj fazi leta.

"Činjenica da projektil lansiran u petak nije eksplodirao ukazuje na to da su napredovali u rješavanju tehničkih problema koji su obilježili prethodne testove", rekao je Hans Kristensen, direktor Projekta nuklearnih informacija pri Federaciji američkih znanstvenika.

Može se samo nagađati što je sljedeće. Veći dio ove godine zapadni analitičari i obavještajni izvori predviđali su da će Sjeverna Koreja testirati nuklearno oružje jer satelitske snimke pokazuju aktivnost na mjestu nuklearnog testiranja. Bio bi to prvi takav test u posljednjih pet godina.

Ali Yang, predsjednik Sveučilišta za sjevernokorejske studije, za Global News kaže da je test od petka možda umanjio bilo kakvu hitnost za nuklearni test: "Mogućnost da sedma nuklearna proba Sjeverne Koreje bude provedena u studenom sada se čini relativno malom."

Međutim, još jedan test ovakvog projektila mogao bi biti odgovor Pjongjanga ako SAD nastavi jačati svoju vojnu prisutnost u regiji i proširi vježbe s Južnom Korejom i Japanom.

Pročitajte više