Osijek: Završen spor branitelja Milinovića protiv MORH-a

IZVOĐENJEM dokaza i saslušanjem svjedoka na osječkom Općinskom sudu danas je završen sudski postupak koji je hrvatski branitelj srpske nacionalnosti Žarko Milinović pokrenuo protiv Ministarstva obrane RH, a sudsko je vijeće odlučilo da će presudu stranama u postupku dostaviti u pisanom obliku.

Milinović tuži MORH jer tvrdi da je u prosincu 1995. godine pismenom zapovijedi nečasno otpušten iz djelatnog sastava Hrvatske vojske, uz obrazloženje da se pet dana nije javio u postrojbu, u vrijeme dok se nalazio na postoperativnom liječenju i bolovanju koje mu je, kako tvrdi, zaključeno bez njegova znanja.

Smatra da sporna pismena zapovijed nije upravni akt i da je stoga protuzakonita te potražuje isplatu 27 neisplaćenih plaća, koje bi zaradio da je bio pripadnik HV-a, s pripadajućom kamatom.

Na današnjoj glavnoj raspravi saslušan je svjedok Darko Furdi, bivši zapovjednik topničko-raketnog voda Protuzračne obrane, u čijem je sastavu bio i Milinović, koji je kazao da su pripadnici postrojbe pri prelasku u 3. gardijsku brigadu HV-a potpisivali obrasce ugovora, ali da ne zna je li ugovore i kada potpisala ovlaštena osoba u Ministarstvu. Rekao je da mu je njegov ugovor, koji je potpisao 1. travnja 1994., iz MORH-a vraćen u veljači 1996. godine.

Milinović je proteklih nekoliko godina u nekoliko navrata prosvjedovao na Markovu trgu u Zagrebu, a prilikom jednog prosvjeda zaprijetio je da će se raznijeti bombom.

Pročitajte više