Plenković: Teza da HDZ traži suradnju s Bandićem je iritantno kriva

Foto: Pixsell/Patrik Macek

Premijer Andrej Plenković odbacio je danas kao netočne i krive navode u medijima da HDZ u kontekstu izbora u Zagrebu traži suradnju s višestrukim USKOK-ovim optuženikom Milanom Bandićem, a nakon što je privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić odbio biti HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika.

Plenković je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade komentirao medijske napise oko HDZ-a i aktualnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ističući da ne zna tko pušta te netočne informacije u medije.

"Teza je iritantna koliko je kriva i netočna"

"Ne znam tko pušta te informacije u medije, one su apsolutno netočne, insinuiranje. Ta teza je netočna i ne znam odakle je došla. Čak je za mene kao predsjednika vlade iritantna koliko je kriva i netočna", poručio je premijer.

Istaknuo je da se Damir Vanđelić našao na tržištu kada su tražili privremenog ravnatelja Fonda za obnovu grada Zagreba od potresa. "On je tu našu ponudu prihvatio i dobro je da ju je prihvatio s obzirom na menadžersko iskustvo", rekao je Plenković.

Kako se suradnja odvijala, dodao je, došla je u jednom trenutku na dnevni red i mogućnost da se kandidira.

"Ne znam zašto je Vanđelić odustao"

"Razgovarali smo o tome. Moj dojam je bio da je bio zainteresiran za to. Što se dogodilo u posljednje vrijeme da odustane, to bi bilo dobro da on nešto kaže, no, koliko sam vidio, ne želi o tome govoriti", rekao je Plenković.

Istaknuo je i da su Vanđelića htjeli podržati kao nadstranačkog kandidata te smatra da je imao prigodu učiniti za Zagreb "i više od onoga što će učiniti kao privremeni ravnatelj Fonda".

Rekao je i da mu je Vanđelić priopćio svoju odluku o odustajanju od kandidature prije nego je s njom izašao u javnost, ponovivši da ne zna razloge zašto je odustao.

Plenković nije preciznije odgovorio na novinarsko pitanje hoće li predsjednik Gradske skupštine Mislav Herman biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika.

"Marić nije na stolu, ni Kolinda nije opcija"

"HDZ će odrediti kandidata u sljedećim tjednima", ponovio je, dodavši da Herman nije jedini u Zagrebu u HDZ-u koji može ići u tu utrku.

Odbacio je i nagađanja da bi kandidati mogli biti ministar financija Zdravko Marić ili bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

"Marić nije na stolu. Razgovarali smo o brojnim temama, ta opcija nije na stolu. Ministri imaju svoje zadaće i oni će biti ministri u vladi", naglasio je premijer.

Za Kolindu Grabar-Kitarović rekao je da također nije opcija jer, koliko zna, ona više ima ambicije za međunarodne aktivnosti.

Pročitajte više