Predsjednik Crne Gore došao kod Milanovića, to mu je prvi posjet nekoj članici EU

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović primio je crnogorskog kolegu Jakova Milatovića danas na Pantovčaku u njegovom prvom službenom posjetu nekoj članici Europske unije. Nakon svečanog dočeka, dvojica predsjednika održat će tête-à-tête susret. 

Ovo je prvi posjet Milatovića nekoj državi članici Europske unije nakon što je izabran i u svibnju ove godine prisegnuo za predsjednika Crne Gore.

Razgovarat će i o brodu Jadran

Na dnevnom redu naći će se otvorena pitanja, od kojih se brod Jadran aktualizirao nakon Strateškog foruma na Bledu. Bijeli jedrenjak izgrađen je 1933. i sve do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka.

Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991., ali ga Crnogorci do danas nisu vratili, što ostaje bilateralni spor Zagreba i Podgorice.

Crna Gora je krajem srpnja i početkom kolovoza obilježila 90. godišnjicu broda, zbog čega je hrvatska diplomacija poslala prosvjednu notu Podgorici o "svojatanju imovine".

Milatović ide i u Banske dvore i sabor

Očekuje se razgovor o putu Crne Gore prema članstvu u Uniji. Milanović je više puta podržao "europski put Crne Gore". 

Hrvatska kontinuirano pomaže Crnoj Gori na europskom putu, a ta se pomoć najviše ogleda kroz političku i tehničku pomoć u pregovorima s EU koji su započeli 2012. godine, priopćio je Ured PRH uoči dvodnevnog posjeta Milatovića Hrvatskoj.

Milatović nakon sastanka na Pantovčaku odlazi u Banske dvore i Hrvatski sabor.

Pročitajte više