Predstavljena knjiga Franje Topića "Svjedok nade - Kronopis"

Naklada Središnjice Hrvatskoga kulturnog društva "Napredak" iz Sarajeva i njegova Glavna podružnica u Zagrebu predstavili su večeras u Matici hrvatskoj u Zagrebu knjigu predsjednika HKDa "Napredak" Franje Topića "Svjedok nade Kronopis".

O knjizi su govorili pomoćni biskup zagrebački msgr. Vlado Košić, veleposlanik Bosne i Hercegovine u Zagrebu Zlatko Dizdarević, akademik Josip Bratulić i pravnik i publicist dr. Neven Šimac.

Topić u knjizi "Svjedok nade - Kronopis" (435 str.) u osam poglavlja objavljuje dnevničke zapise pod nazivom Nada beznađe (1994.), Najvažniji je čovjek (1995.), Napredak trajno u službi hrvatskih interesa (1996.), Istaknuti Hrvati iz USA uz Napredak (1997.), Seobe i diobe (1998.), U tjeskobama družimo se (1999.), Ipak se kreće (2000.) i Ususret Stoljetnici (2001.).

Njegovi zapisi u knjizi objavljivani su u časopisu "Stećak". Na kraju knjige pridodano kazalo mjesta i imena te brojidbena tablica, predgovor je napisao Radovan Marušić, a pogovor Mirko Marjanović koji su i recenzenti knjige.

Topićev "Svjedok nade" nabijen je autentičnošću svoga vremena i dokumentarnošću posebne vrste, piše Marušić i dodaje kako će po tome zauzeti posebno mjesto u novijoj faktografskoj bosanskohercegovačkoj prozi s kraja prošloga stoljeća.

Topićev "Kronopis" danas je dokument naše novije povijesti, piše Marjanović i dodaje kako je riječ ne samo o našem rukopisu nego i rukopisu mnogih svjetskih moćnika naviklih da drugima određuju sudbinu.

"Mi ne možemo propasti i kad bismo htjeli", rekao je autor knjige Franjo Topić i dodao kako je knjigu posvetio povratku u BiH.

Novac prikupljen od prodaje Topićeve knjige namijenjen je "Napretkovu" fondu za stipendiranje đaka i studenata "Vladimir Prelog - Ivo Andrić".

Franjo Topić (1953.) profesor je na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji i predsjednik Hrvatskoga kulturnoga društva "Napredak".

(Hina) xmk yln

Pročitajte više