Rezultati testa na kravlje ludilo u utorak ili srijedu

REZULTATI o sumnji na kravlje ludilo bit će poznati u slijedeći utorak ili srijedu, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

O potvrđenoj sumnji na kravlje ludilo rekao je da se tijekom dana očekuje dozvola britanskih vlasti za unos visokorizičnog tkiva u tu zemlju, kako bi se u tamošnjem referalnom laboratoriju moglo izvršiti testiranje.

Uzorak će biti odnijet u nedjelju, a u utorak ili srijedu bit će poznati rezultati testiranja, rekao je ministar Čobanković.

Naveo je da je tijekom jutra obavljena kompletna obrada ostalih pojedinosti vezano na sumnju na tu bolest te da Ministarstvo ima kompletan uvid u porijeklo životinja.

Utvrdili smo da je u tom kontigentu 1997. uvezeno 1100 goveda i da ih 99 posto više nije na životu, rekao je Čobanković.

Želim se obratiti i obitelji vlasnika sumnjive krave: ne želim da shvate da su oni krivi i ne želim da protumače da smo im mi nanijeli štetu ili da smo primili ovu vijest kao da smo mi to željeli, kazao je ministar.

Želim im poručiti i to da, ukoliko test bude pozitivan, da će im biti isplaćena odšteta za eutaniziranu stoku, dodao je Čobanković.

Index.hr/Hina
Foto: Neven Barković

Pročitajte više