Rim: U crkvi Sv. Jeronima misa zahvalnica u povodu proglašenja blaženima Ivana Merza i Marije Petković

U HRVATSKOJ crkvi svetoga Jeronima u Rimu služena je sinoć misa zahvalnica u povodu proglašenja blaženima Ivana Merza i Marije od Propetoga Isusa Petković.

Euharistijsko je slavlje predvodio rektor Papinskoga hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima u Rimu msgr. Jure Bogdan.

U euharistijskome su slavlju sudjelovale, uz svoju vrhovnu poglavaricu s. Berislavu Žmak, trideset i tri sestre reda Kćeri milosrđa, trećega samostanskoga reda svetoga Franje, čija je utemeljiteljica blaženica Marija od Propetoga Isusa Petković, a koje će tijekom idućih mjesec dana biti okupljene na generalnom kapitulu.

Mnoge hrvatske rimske redovnice s vjerničkom hrvatskom kolonijom došle su na misu zahvaliti Bogu na daru dvoje hrvatskih blaženika.

Rektor Jure Bogdan u svojoj propovijedi razmotrio je suvremenu problematiku obitelji. Objava nas uči, kako je napomenuo, da je Bog utemeljio i blagoslovio ustanovu braka i obitelji kako bi ona bila, poput "kućne crkve", mjesto ljudskoga sazrijevanja i urastanja u vjeru.

"Svjesna činjenice da bez zdrave obitelji nema niti zdravoga društva, Crkva štiti obitelj pred razornim utjecajima suvremene kulture smrti. I naši novoproglašeni blaženici, za koje smo kao Crkva u Hrvata zahvalni Bogu i Svetom Ocu, niknuli su iz plemenitih vjerničkih obitelji u kojima su razvijali i učvršćivali odluku da svoj život posvete služenju Bogu i njegovu narodu", istaknuo je msgr. Jure Bogdan.

Pročitajte više