RUMSFELD: TERORIZAM JE OZBILJNA PRIJETNJA U JI AZIJI

Terorizam je ozbiljna prijetnja u jugoistočnoj Aziji, no Sjedinjene Države ne namjeravaju slati ratne brodove i vojnike u teritorijalne vode u regiji kako bi ojačale njezinu sigurnost, rekao je u petak američki ministar obrane Donald Rumsfeld.

Rusmfeld, koji se nalazi u Singapuru na azijskoj sigurnosnoj konferenciji, rekao je novinarima da gerilske mreže u regiji i dalje dobivaju novac te da bi potencijalno korištenje oružja za masovno uništavanje trebalo "privući pozornost ljudi i vlada".

Naglasio je, međutim, da Indonezija, Malezija i druge države ne bi trebale strahovati da nova američka regionalna sigurnosna inicijativa (RMSI), koju je predložila američka mornarica, znači zalaženje američkih vojnih brodova u njihove vode.

Singapur i druge države izrazile su, naime, zabrinutost da bi teroristi mogli oteti brodove poput golemih tankera s plinom i pretvoriti ih u plutajuće bombe. "Mislim da je to ozbiljno jer znamo da sredstva i dalje pristižu terorističkim mrežama", rekao je Rumsfeld. "Znamo da su mreže globalne. Znamo da postoje u ovome dijelu svijeta. Vidim prijetnju i planiranje... pa mislim da je riječ o ozbiljnoj stvari", dodao je.

(Hina) xzt ysd

Pročitajte više