Sabor: Povučen prijedlog odluke o popisu tvrtki u državnom vlasništvu

DRŽAVNI tajnik Središnjeg ureda za strategiju razvitka Ante Babić povukao je danas iz saborske procedure prijedlog oduke o popisu trgovačkih društava u državnom vlasništvu i od posebnog interesa za RH, zbog upozorenja članova Odbora za gospodarstvo da je popis nepotpun i nelogičan.

Riječ je o popisu tvrtki u čijim nadzornim odborima sjede vladini ministri, za koje se može utvrđivati jesu li u sukobu interesa.

Oporbeni članovi Odbora za gospodarstvo na današnjoj su sjednici upozorili da popisu nedostaju tvrtke - kćeri velikih državnih tvrtki, poput HŽ-a ili "Đure Đakovića", te da nema podataka o temeljnom kapitalu, na temelju kojih bi se jasno vidjelo koliki je državni udio i dobit od tih poduzeća.

Željko Pecek (HSS) upozorio je da su neke tvrtke s popisa već odavno prodane, a upitao je i na temelju čega se došlo do kriterija o 50-postotnom udjelu države u tim tvrtkama, koji nije propisan zakonom o sprječavanju sukoba interesa.

Babić je najavio da će Vlada doraditi prijedlog popisa, da će mu dodati i tvrtke u kojima država nema većinski vlasnički udio, ali su od državnog interesa, kakva je, primjerice HT, i potom ga ponovno uputiti u Sabor.

Odbor za gospodarstvo podržao je Vladin prijedlog Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim bi se stopa PDV-a smanjila sa sadašnjih 22 na 20 posto.

Zeleno svjetlo tom prijedlogu dao je i Odbor za financije, uz primjedbe oporbenih zastupnika da smanjenje stope PDV-a za dva postotna poena neće donijeti zamjetan boljitak građanima, a da će značajno smanjiti prihode državnog proračuna.

Većina u Odboru odbacila je SDP-ov prijedlog izmjena istog zakona kojim je predloženo uvođenje međustope za turizam, poljoprivredu, te dječju hranu i potrepštine.

U Saboru je danas zasjedalo i Mandatno-imunitetno povjerenstvo koje je odbacilo pet zahtjeva za skidanje zastupničkih imuniteta, s pojašnjenjem da je riječ o privatnim tužbama, na temelju kojih se zastupnicima ne skida zastupnički imunitet.

Pročitajte više