Sastanak Olmerta i Abbasa bez iznenađenja i bez pravih dogovora

JUČERAŠNJI sastanak predsjednika palestinske samouprave Mahmouda Abbasa i izraelskog premijera Ehuda Olmerta, u Olmertovoj rezidenciji u Jeruzalemu, nije donio nikakve nove pomake u odnosima Izraela i Palestinaca, ali su se čelnici obvezali na daljnju suradnju.

Ovo je drugi sastanak Olmerta i Abbasa u zadnjih mjesec dana. Prošli put im se na sastanku pridružila i američka ministrica vanjskih poslova Condoleezza Rice. Zapravo se od ovog susreta i nije puno očekivalo, budući da su i izraelske i palestinske pozicije jasne.

Izrael i dalje tvrdi da neće pregovarati s palestinskom vladom u kojoj bude Hamas, ali je Olmert obećao nastaviti odnose s Abbasovim Fatahom, kao vođom PLO-a.

Abbas je obećao da će se prije formiranja nove palestinske vlade dogovoriti oslobađanje Gilada Shalita, vojnika koji je već mjesecima u palestinskom zarobljeništvu. Zauzvrat bi Izrael trebao osloboditi stotine zarobljenika, među njima i neke Hamasove čelnike otete sa Zapadne obale.

Olmert i Abbas raspravljali su i o preostalih 500 milijuna dolara novca od carinskih i poreznih doprinosa koje je Izrael zamrznuo palestinskoj samoupravi nakon što je Hamas došao na vlast. 100 milijuna je Izrael vratio Fatahu, a o ostatku još nije pao konačan dogovor.

Dvije preostale stvari koje su na dnevnom redu u odnosima Izraela i Palestinaca su Saudijska inicijativa i financijska blokada palestinske vlade.

Saudijska inicijativa je plan koji su 2002. predložile zemlje Arapske lige, a koji traži od Izraela povratak na granice prije 1967., priznavanje prava na povratak palestinskim izbjeglicama i uspostavljanje palestinske države u zamjenu za mir. Plan nikad nije dobio potporu u Izraelu, ali u zadnje je vrijeme Olmert dao natuknuti da bi ga mogao razmotriti.

Financijska blokada palestinske vlade, uvedena u siječnju prošle godine, kad je Hamas došao na vlast, još uvijek traje. Kvartet (Rusija, SAD, EU i UN) i dalje ustraje na tri zahtjeva Hamasu: priznavanje države Izrael, prestanak terorističkih aktivnosti i priznavanje prethodnih sporazuma PLO-a i Izraela. Hamas se nije izjasnio o tome. Rusija lobira za ukidanje blokade, a u zadnje vrijeme joj se pridružuje i EU.

J.D.

Pročitajte više