Šeks zahvalio UNHCR-u za pomoć u zbrinjavanju izbjeglica i prognanika

UNHCR je aktivno pomagao Hrvatskoj u zbrinjavanju prognanika i izbjeglica, a sada mu je primarna zadaća nadgledanje stanja, rekao je predsjednik Sabora Vladimir Šeks u utorak u Zagrebu kad je u nastupni posjet primio šeficu Misije UNHCR-a u Hrvatskoj Catherine Bertrand, priopćeno je iz Sabora.

Hrvatska je Vlada u potpunosti predana povratku prognanika i izbjeglica i u tome ima punu potporu Sabora, rekao je predsjednik Sabora Šeks zahvalivši Bertrand na pomoći UNHCR-a Hrvatskoj.

Šeks i Bertrand ocijenili su, kaže se u priopćenju iz Ureda predsjednika Sabora, da je "potrebno prevladati ratom izazvane traume i tragedije na ovim prostorima", a šefica Misije UNHCR-a "pozdravila je napore usmjerene k ubrzanju procesa povratka i izrazila zadovoljstvo zbog donošenja odgovarajućeg zakonskog okvira za njegovu realizaciju".

Oboje su naglasili, dodaje se u priopćenju, važnost zakonskih prijedloga čiji je cilj gospodarska revitalizacija ratom pogođenih područja bez koje je nemoguće ostvariti održivi povratak.

Šefica UNHCR-a obavijestila je Šeksa da su UNHCR i Interparlamentarna unija nedavno objavili priručnik o zaštiti izbjeglica. U utorak je najavljena i suradnja UNHCR-a i Sabora na javnoj prezentaciji toga priručnika, prvenstveno namijenjenoga parlamentarcima.

Pročitajte više