Seksualni skandal u Poljskoj: Bivši zamjenik premijera osuđen na zatvorsku kaznu

BIVŠI zamjenik poljskoga premijera Andrzej Lepper je osuđen na dvije godine i tri mjeseca zatvora nakon što je proglašen krivim za korištenje seksualnih usluga. Radilo se o seksualnim uslugama između njega i članica njegove stranke Samoobramba. I nekadašnji zastupnik te stranke Stanislaw Lyzwinski je osuđen na pet godina zatvora zbog silovanja i seksualnoga nasilništva.

Skandal je u Poljskoj izbio krajem 2006. godine kad je jedna službenica stranke Aneta Krawczyk za poljski dnevni list Wyborcza otkrila da su Lepper i Lyzwinski od nje 2001. godine tražili seksualne usluge u zamjenu za dobivanje posla u jednom od regionalnih ogranaka stranke. Krawczyk je na to pristala jer je bila nezaposlena i morala je uzdržavati dvoje djece. Ipak, dvojica političara su od nje zahtijevala stalne seksualne usluge sve do 2006. godine, dok priča nije objavljena.

Nakon što je Aneta Krawczyk objavila svoju priču, isto je učinila i jedna njezina stranačka kolegica od koje je Lepper također tražio seksualne usluge. Lepper je sve optužbe odbacio i nazvao ih izmišljotinama.

Lepper je u periodu od 2006. do 2007. godine bio ministar poljoprivrede i zamjenik tadašnjega konzervativnoga premijera Jaroslawa Kaczynskega. Zbog sumnje u korupciju, 2007. je odstupio sa svojega položaja.

Pročitajte više