Skoplje: Akcija prikupljanja oružja završila polovičnim rezultatom

JEDNOIPOLMJESEČNA akcija prikupljanja nelegalnog oružja u Makedoniji završila je u ponedjeljak poslijepodne, a službeni predstavnici njezin su uspjeh ocijenili polovičnim.

U akciji je prikupljeno oko pet tisuća komada vatrenog oružja, 90 tisuća komada streljiva različitog kalibra, 40 raketnih lansera i tromblona, 200 mina i 69 različitih granata, 160 kilograma eksploziva, 680 bombi, oko 1000 detonatora i više od tisuću raznih dijelova oružja.

Prema riječima predstavnika Koordinativnog tijela za provođenje akcije Blagoja Markovskog ne može se reći da je akcija uspjela jer se pretpostavlja da u Makedoniji ima više od 100 tisuća komada samo vatrenog oružja. Za slab uspjeh akcije on je optužio političke stranke koje, po njegovom mišljenju, nisu ostvarile veći utjecaj na građane i pozivale ih na predaju oružja.

Od utorka stupa na snagu Zakon o nošenju i posjedovanju oružja, prema kojem će svi građani koji posjeduju nelegalno oružje biti suočeni sa zatvorskom kaznom od 5 do 10 godina i novčanom kaznom do 5 tisuća eura. I oni građani koji posjeduju legalno oružje mogu biti kažnjeni ako ga nose, jer prema Zakonu oružje mogu nositi samo pripadnici policije i vojske.

(Hina) dam br

Pročitajte više