Studenti veleučilišta najavili prosvjed u Zagrebu

ŠTRAJKAŠKI odbor studenata Veleučilišta u Splitu najavio je na večerašnjoj konferenciji za novinare da će početkom idućeg tjedan organizirati masovni odlazak studenata na prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu, ispred sjedišta hrvatske Vlade.

"Preselit ćemo prosvjed u Zagreb i u tome nas nitko neće spriječiti", poručila je savjetnica Štrajkaškog odbora Maja Cvitan, dodavši da će tamo čekati da ih primi predsjednik Republike Stjepan Mesić kojemu su večeras poslali pismo s molbom da ih primi i podrži.

Kada kreću za Zagreb nije htjela reći iz, kako je naglasila, "sigurnosnih razloga jer stalno primaju prijeteće poruke kojima ih se nastoji odgovoriti od dolaska". U Zagreb će, kazala je, doći studenti iz Splita i ostalih 12 gradova u kojima Veleučilište ima studije.

Štrajkaški odbor, ponovila je Cvitan, nastavlja sa štrajkom i ne odustaje od zahtjeva da Vlada ukine, po njima, nelegalnu uredbu o pripojenju Veleučilišta splitskom Sveučilištu.

Istaknula je da su profesori Veleučilišta spremni odmah organizirati nastavu, ali da to ne mogu jer su blokirani računi i internet stranica Veleučilišta preko koje su se studenti informirali o nastavi i ispitima.

Štrajkaški odbor i dalje prima potporu svih političkih stranaka, a najvažnije je, naglasila je Maja Cvitan, da ih podupire i Hrvatski studentski zbor koji će sutra na Veleučilištu u Splitu održati sjednicu i sudjelovati u mirnom prosvjedu na rivi u 16 sati.

Novinare je izvijestila da je večeras u prostorije Veleučilišta u Zagrebu "upala skupina policajaca koji su htjeli zaplijeniti dokumentaciju".

Glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama rekla je večeras da policija nije ušla u zagrebačke prostorije splitskog Veleučilišta, ali je potvrdila da je Ministarstvo znanosti uputilo zamolbu MUP-u radi zaštite imovine splitskog Veleučilišta te da sukladno tome policija pojačano nadzire zgrade i prostorije tog Veleučilišta da "se ne bi oštetila imovina ili iznijela dokumentacija".

Pročitajte više