Svjedokinja u suđenju Karadžiću: Djeca su bila višestruko traumatizirana

SVJEDOKINJA u suđenju Radovanu Karadžiću, glavna medicinska sestra Fatima Zaimović kazala je kako je za vrijeme rata vodila dnevnik sve djece koja su bila na liječenju u klinici gdje je radila. "Sva djeca koja su dolazila bila su ozlijeđena gelerima granate ili snajperskim hicima, a jedan mali dio i fosfornim granatama koje su stvarale opekotine", kazala je.

U svom svjedočenju Zaimović je kazala da je Odjel dječje kirurgije u vremenu između 1992. i 1995. godine liječio više stotina djece, a samo tijekom 1992. godine je hospitalizirano 163 djece, piše Sarajevo-x.

Bivša glavna medicinska sestra, opisujući reakcije djece na snajpersko djelovanje i granatiranje u Sarajevu, kazala je da su djeca trpjela od "višestrukog traumatiziranja".

"Neka djeca bi mokrila u krevetu, neka su jako plakala i stalno su tražili zaštitu od sestara i teško je bilo s njima raditi. Ratna trauma se u tim periodima vrlo jasno vidjela. Pogotovo je teško kada smo morali izvesti djecu u hodnike i podrume. Djeca su bila uvijek uplakana i na svaki zvuk su skakala", ispričala je Zaimović.

Radovan Karadžić je svjedokinju pitao da li je bolnica Koševo tijekom rata služila kao "mučilište za Srbe“ te jesu li na zgradama bolnice bili "topovi i minobacači", što je svjedokinja negirala i dodala da nema saznanja o "bilo kakvim vojnim planovima".

Radovanu Karadžiću, vrhovnom vođi bosanskih Srba sudi se na Međunarodnom sudu u Haagu za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH.

Pročitajte više