Tajno EU izvješće: Izrael sustavno vrši aneksiju Istočnog Jeruzalema i "čisti" Palestince iz grada

ČINI se kako je ekspanzionistička i arogantna politika izraelskih vlasti, koja se manifestira u nekontroliranoj gradnji židovskih naselja na okupiranim područjima, napokon dozlogrdila europskim čelnicima do te mjere da se sad barem razmišlja o poduzimanju konkretnih mjera protiv Izraela, a ne samo "tračanju" Netanyahua.

Naime, najistaknutiji EU diplomati na ovom području, predvođeni šefom EU misije u Ramali, poslali su Bruxellesu tajno izvješće o stanju u Istočnom Jeruzalemu. Raport je trebao barem neko vrijeme ostati povjerljiv, ali ga se dokopao BBC, a vjerojatno i neki drugi mediji.

U njemu se Europsku komisiju poziva da stvori pravni okvir kojim bi se osiguralo da novac koji dolazi iz zemalja EU ni slučajno ne bude iskorišten za gradnju židovskih naselja, kao što je to dosad nerijetko  bio slučaj. U izvješću stoji i kako je došlo do "sistematskog povećanja gradnje naselja na okupiranim područjima, koji potkopavaju mogućnost stvaranja modela dvije države kao rješenja izraelsko-palestinskog sukoba. 

Izrael nastavlja s okupacijom i represijom


Komisija se poziva da nađe način da "Izrael prisili" na poštovanje međunarodnih zakona koji gradnju takvi naselja karakteriziraju kao ilegalnu, što Izrael opovrgava. U izvješću stoji kako Izrael "aktivno provodi aneksiju" arapskog Istočnog Jeruzalema, kojeg je okupirao 1967. godine, tako što "sustavno smanjuje palestinsku prisutnost u gradu".

Diplomati u izvješću navode kako se "nastavlja ekspanzija židovskih naselja, restriktivno planiranje i upravljanje, evikcije Palestinaca i rušenje njihovih kuća, kao i ograničavanje pristupa zdravstvenoj skrbi i obrazovanju za Palestince".

Izraelci Jeruzalem žele samo za sebe


Europski čelnici posljednjih su mjeseci u nekoliko navrata pokazali iziritiranost lažima izraelskog premijera Netanyahua, koji stalno obećava kako želi nastaviti s mirovnim pregovorima, ali uporno forsira i nastavak gradnje na okupiranim područjima što je preduvjet za nastavak tih istih pregovora.

Prema općim odrednicama pregovora, barem u očima europskih čelnika, model dvije države bi podrazumijevao da Istočni Jeruzalem postane glavni grad nove palestinske države, ali Izraelci čitav Jeruzalem žele isključivo za sebe.

Što se čeka s konkretnim mjerama protiv Izraela?

Zamjenik britanskog premijera Nick Clegg u ponedjeljak je gradnju naselja osudio kao "čin namjernog vandalizma i drskog kršenja osnova pregovora". U najnovijem izvješću francuskog parlamenta stoji kako izraelska politika raspodjele vode na okupiranim palestinskim teritorijima predstavlja svojevrsnu formu apartheida, podsjeća BBC. Lista sličnih verbalnih osuda na račun izraelske politike je duga. A što se čeka s konkretnim mjerama?

Pročitajte više