u brezovici kod siska obilježen dan antifašizma

U povodu Dana antifašističke borbe danas su u šumi Brezovici pokraj Siska, na mjestu osnivanja Prvog partizanskog odreda, brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće ispred spomenika Prvom partizanskom odredu. L

U ime Ureda Predsjednika u Spomen parku antifašističke borbe "Vlado Janić Capo" vijence je položio pomoćnik savjetnika predsjednika za unutarnju politiku Neven Ivak i pomoćnik pročelnika Vojnog kabineta brigadir Zvonimir Mahečić.

Vlado Janić Capo bio je zapovjednik sisačkog partizanskog odreda, prve antifašističke postrojbe na području okupirane Europe.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Baltazar Jalšovec vijence je položio u ime Sabora, a ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović u ime hrvatske Vlade.

Ministar Vidović u Brezovici je izjavio kako je osnivanje Prvog partizanskog odreda svrstalo Hrvatsku uz pobjedničku antifašističku koaliciju.

"Ovaj partizanski odred bio je temelj za osnivanje sadašnje samostalne hrvatske države jer smo tada kao država ušli u krug civiliziranog dijela svijeta. Hrvati su već tad prepoznali opasnost od fašizma i priklonili se borbi za ispravnu stvar", izjavio je Vidović.

Ispred spomenika Prvom partizanskom odredu vijence su položila i izalanstva Sisačko-moslavačke županije u kojem su bili dožupan Ivan Šantek i pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti, Ivanka Roksandić, dok su u ime grada Siska vijence položili gradonačelnik Dinko Pintarić i dogradonačelnik Želimir Šarić.

U izaslanstvu saveza antifašističkih boraca Hrvatske bili su članovi Predsjedništva Mišo Deverić, Marko Blažević i Leo Seražin, a vijence su položili i predstavnici Udruga antifašista grada Siska, te predstavnici brojnih političkih stranaka.

(Hina) malj az

Pročitajte više