UNHCR: Još 30.000 izbjeglica iz Darfura moglo bi izbjeći u Čad

JOŠ deeseci tisuća izbjeglica mogli bi prebjeći iz Darfura u susjedni Čad zbog napada i silovanja arapskih milicija, objavili su u petak Ujedinjeni narodi.

To bi moglo dodatno iscrpiti Čad koji je već prihvatio 180.000 izbjeglica iz te sudanske regije, rekao je Ron Redmond, glasnogovornik Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice.

Dodao je da su se dužnosnici UN-a susreli s predstavnicima izbjeglica, koji su ih upozorili da ne mogu ostati u domovini bez zaštite UN-ovih mirovnih snaga.

Njemačka novinska agencija dpa objavila je u petak da će švedski diplomat Sten Rylander u ime Europske unije posredovati u zastalim pregovorima između vlade u Khartoumu i pobunjeničkih skupina.

Pregovori počinju u ponedjeljak u Abuji, glavnom gradu Nigerije koja trenutno predsjeda Afričkom unijom.

Sukob u Darfuru počeo je prije 18 mjeseci, kada su frakcije afričkih crnaca ustale protiv proarapske vlade u Khartoumu, tvrdeći da su diskriminirani u raspodjeli prirodnih resursa u toj pokrajini.

Arapska milicija poznata kao Janjaweed, navodno potpomognuta vladinim snagama, otad je počela s uništavanjem sela, ubojstvima i silovanjima stanovnika u području zapadnog Sudana.

Po dosadašnjim podacima, sukobi u Darfuru odnijeli su više od 50.000 života, a najmanje 1.2 milijuna ljudi bilo je prisiljeno napustiti svoje domove, dok dva milijuna ovise o pomoći u hrani i medicinskim potrepštinama.

Pročitajte više