Vjerski prosvjedi šire se Pakistanom, vlada pozvala vojsku da izađe na ulice

Foto: Hina

PAKISTANSKA vlada pozvala je vojsku da pomogne raščistiti prosvjed islamističkih tvrdolinijaša koji su blokirali Islamabad nakon što se policija sukobila s njima, a vjerski prosvjedi se proširili i u druge gradove.

Više desetaka ljudi ozlijeđeno je u sukobima, uključujući velik broj policajaca, otkrivaju izvještaji iz bolnica. Prosvjednici su objavili da su ubijena četiri njihova aktivista, no policija tvrdi da nije bilo smrtnih slučajeva.

Prosvjedi se šire

Do dolaska večeri su se prosvjedi proširili i na druge velike gradove, a prosvjednici nose štapove i u nekim područjima napadaju automobile. Novi prosvjednici su se priključili kampu u Faizabadu, u predgrađu Islamabada, te u sukobima s policijom.

Privatnim televizijama je naređeno da prekinu program, pa funkcioniraju samo one državne.

Aktivisti nove tvrdolinijaške islamističke političke stranke Tehreek-e-Labaik već dva tjedna blokiraju glavnu cestu prema prijestolnici. Optužuju ministra pravosuđa za blasfemiju protiv islama, te traže njegovu ostavku i uhićenje.

"Na tisuće nas je. Nećemo otići. Borit ćemo se do kraja", istaknuo je glasnogovornik stranke Ejaz Ashrafi.

Tehreek-e-Labaik je jedan od dva nova radikalna vjerska pokreta nastala u posljednjim mjesecima i čini se da će igrati veliku ulogu na izborima koji trebaju biti održani do ljeta iduće godine. Usprkos tome, ne čini se da su sposobni dobiti većinu u parlamentu.

Pročitajte više