Vlada: Bespravno sagrađeni objekti neće se moći priključiti na komunalije

BESPRAVNO sagrađeni objekti neće se moći priključiti na komunalnu infrastrukturu (vodu, struju, grijanje, kanalizaciju), prijedlog je izmjena u Zakonu o komunalnom gospodarstvu koje je Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru.

Bez toga ne možemo krenuti u borbu protiv bespravne gradnje, poručila je danas ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić.

Prije dvije godine, podsjetila je, omogućeno je priključenje objekata koji se grade bez potrebnih dozvola što je dovelo do booma bespravne gradnje.

S obzirom na velike probleme lokalnih jedinica u naplati komunalnih doprinosa, Vlada predlaže i uvođenje obveze da se prije uručenja građevinske dozvole plati bar jedna rata komunalnog doprinosa.

Ministrica Dropulić najavila je da će se do kraja ove godine u proceduri naći i posve novi zakon o komunalnom gospodarstvu.

Vlada je upoznata i s mjerama koje se provode u reformi pravosuđa.

U travnju je, tako, sa zagrebačkog Općinskog suda u manje opterećene sudove premješteno 16.000 predmeta, suci su rasterećeni od upravnih poslova, a izmjenama Ovršnog zakona, osim u spornim slučajevima, ovrhe će se sa sudova prenijeti na javne bilježnike, pripremljen je plan nadzora sudske i državnoodvjetničke uprave, nabrojala je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Izvijestila je i o planovima za rješenje prostornih problema sudova u Zagrebu i Osijeku.

U Zagrebu bi se sudovi preselili na križanje Selske i Ilice gdje bi se izgradio tzv. trg pravde, a prodajom Palače pravde dobila bi se sredstva za izgradnju dva nova suda.

Za obnovu splitskog Županijskog suda treba oko 50 milijuna kuna, ali ni to ne bi bilo dosta za rješenje njegovih prostornih problema, pa je predviđeno prodati sadašnju zgradu Suda i za manje novca izgraditi novi sud, kazala je Škare-Ožbolt.

Pročitajte više