Zagreb dobio novu zgradu Hitne pomoći, splitska se desetljećima "grči" na 450 kvadrata

NOVU zgradu Hitne pomoći, čija je izgradnja koštala 160 milijuna kuna, prekjučer je u Zagrebu svečano otvorio gradonačelnik Milan Bandić. Hitna pomoć u Splitu, s druge strane, pokušava svoje mjesto u tom gradu na nekoj boljoj lokaciji pronaći već više od sedam godina.

Izgradnja zagrebačke nove Hitne trajala je dvije godine, a opremljena je i najsuvremenijom medicinskom opremom. Krasi je osam etaža i 14 tisuća metara četvornih prostora, raspoređenih u prijamno-dojavnu službu, stacionar, laboratorij, ambulante za reanimaciju, višekatna garaža sa 170 parkirnih mjesta te predavaonice i učionice.

Za usporedbu, splitska hitna funkcionira desetljećima na, u usporedbi sa zagrebačkih 14 tisuća, omalenih 450 kvadrata iskoristivog prostora. Unazad nekoliko godina u Splitu se razmišljalo kako bi se njihova Hitna služba mogla preseliti s Firula na Križine, objekta koji je u vlasništvu MORH-a, no dogovor oko tog prostora između dva ministarstva nikad nije pao.

"Koliko ja znam, već sedam godina, otkada sam ravnatelj ove ustanove, govorimo o pronalaženju novog prostora za nas. Naša županijska Hitna pomoć prostorno pokriva kudikamo više terena negoli je to slučaj sa zagrebačkom. Zagrebačka Hitna ima sada čak 170 vozila, a na našem području ima 85 vozila Hitne medicinske pomoći i 60 timova", kazao je za Slobodnu Dalmaciju Leo Leutić, ravnatelj Ustanove za hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije.

K.S.
Foto: Siniša Sunara/CROPIX

Pročitajte više