Zagreb: Posebnom skupinom policajaca protiv prometnih prekršitelja

U PRVA dva mjeseca ove godine na zagrebačkim cestama poginulo je 12 osoba, odnosno osam posto više, a ozlijeđeno je 825 ili 24 posto više nego u istom razdoblju lani, podaci su policije koja je zbog tih "crnih brojki" odlučila od danas na ulice poslati posebnu skupinu policajaca koja će, među ostalim, kontrolirati promet u civilu i u vozilima bez policijskih obilježja.

Posebna skupina policajaca biti će opremljena uređajima kojima će pojačano nadzirati, prije svega, brzu vožnju, a koristit će svu raspoloživu opremu i tehniku, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare zagrebačke policije.

Nije rečeno koliko policajaca će biti u toj skupini koja će promet nadzirati svakoga dana, a posebno vikendima. U će biti i motociklisti koji će biti zaduženi za hvatanje vozača koji pokušaju pobjeći s mjesta nesreće.

Posebna pažnja posvetit će se mladim vozačima koji se ističu kao rizična skupina u prometu zbog, kako kažu u policiji, nerijetko bahatog ponašanja za upravljačem, željom za dokazivanjem i vožnjom pod utjecajem alkohola bez korištenja sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige.

U zagrebačkoj policiji kažu da im je cilj povećati sigurnost prometa na cestama i zaustaviti tendenciju sve većeg broja prometnih nesreća s poginulima i ozlijeđenima.

Takva je tendencija, inače, zabilježena ne samo na zagrebačkom području nego i na razini cijele Hrvatske.

Ove su godine, naime, u Hrvatskoj zabilježene 13.252 nesreće, odnosno 904 više nego u istom razdoblju lani, a ozlijeđeno je 3.326 osoba ili 738 više (28 posto). Poginulo je 36 vozača, 20 putnika i 17 pješaka, od kojih gotovo polovina tijekom vikenda kada najviše osoba gine i na zagrebačkom području.

Najčešći uzrok nesreća na području PU zagrebačke je nepropisna i neprilagođena brzina (32,5 posto), nepoštivanje prednosti prolaska (11,8 posto) i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (11,3 posto).

Lani je na zagrebačkim cestama poginulo 98 osoba, od kojih 43 vozača, 36 pješaka i 19 putnika u vozilima. Za smrt 31 osobe krivac je bio alkohol. U prometnim nesrećama, kojih je bilo više od 26 tisuća, teško je ozlijeđeno 807 osoba.

Među nastradalima najviše je vozača koji su i najčešći krivci za prometne nesreće.

Inače, na zagrebačkom području lani je bilo 455.585 registriranih vozila i 515.134 evidentiranih vozača.

Pročitajte više