Završio summit NATO-a u Bruxellesu

Izvanredni summit NATOa, održan u povodu turneje američkog predsjednika Georgea W. Busha po Europi, završio je u utorak u Bruxellesu zajedničkom izjavom kojom se jača politička uloga saveza, a vođe 26 zemalja članica saveza izjavljuju kako "svi pridonose misiji NATOa" za pomoć u uspostavi iračkih sigurnosnih snaga.

"Želimo pojačati ulogu NATO-a kao kao savjetodavnog i koordinacijskog foruma među saveznicima glede strateških i političkih pitanja i potvrđujemo njegovu ulogu kao presudnog savjetodavnog foruma između Europe i Sjeverne Amerike glede sigurnosnih pitanja", kaže se u dijelu završne izjave u kojem se pojašnjava politička uloga saveza, koju je početkom veljače njemački kancelar Gerhard Schroeder ocijenio nedovoljnom.

Konkretne prijedloge u skorijoj će budućnosti iznijeti glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, kojega su za to zadužili sudionici summita.

"Sukladno Rezoluciji 1546 Vijeća sigurnosti UN, svih 26 zemalja saveznica pridonosi misiji NATO-a za pomoć u uspostavi iračkih sigurnosnih snaga, kako bi one čim prije postale kadre preuzeti potpunu odgovornost za stabilnost zemlje", kaže se u tekstu završne izjave.

NATO je ujesen pokrenuo misiju koja svake godine treba obučiti tisuću iračkih časnika, u kojoj su neke članice saveza, među kojima Njemačka, Francuska, Belgija i Španjolska, odbile sudjelovati izravno na terenu.

Tu odluku one nisu promijenile, pa neće slati vojnike ni instruktore u Irak, ali su odlučile pomoći financijski, dostavom opreme te u obuci osoblja izvan Iraka. Francuska je tako odobrila financijsku pomoć od dva milijuna eura, Kanada 600 tisuća, Njemačka 500 tisuća, Španjolska 400 tisuća i Belgija 300 tisuća eura, objavile su te zemlje.

Američki predsjednik, koji je u ponedjeljak pozvao Europljane na pružanje "opipljive pomoći najmlađoj demokraciji na svijetu", izjavio je kako "cijeni" odgovor svojih saveznika. "NATO-ova misija uspostave snaga je važna misija. SAD zahvaljuju (europskim saveznicima) na njihovom doprinosu", rekao je.

Tijekom summita Bush je ponovio poziv europskim zemljama koje su se protivile ratu u Iraku da to "ostave po strani". "Oslobodili smo Irak i to je gotova stvar. Sad je vrijeme da se ujedinimo oko mira", rekao je Bush na završnoj konferenciji za novinare koju je održao zajedno s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom.

Francuski predsjednik Jacques Chirac na summitu je zatražio "više dijaloga" između Europe i SAD u sklopu Sjevernoatlantskog saveza, s ciljem boljeg razumijevanja promjena koje se događaju na europskom kontinentu. "Europa i SAD su pravi partneri i zato moramo više komuncirati i više se međusobno slušati", rekao je Chirac

"Također je potrebno, kako je istaknuo njemački kancelar Gerhard

Schroeder, nastaviti voditi računa o promjenama na europskom kontinentu", rekao je

francuski predsjednik, aludirajući na proširenu i sve integriraniju Europsku uniju. Chirac je time neizravno kazao kako bi EU trebala postati glavnim partnerom SAD u transatlantskoj suradnji umjesto NATO-a, što je u suprotnosti s američkim stajalištem o supremaciji vojnog saveza, koji su SAD utemeljile 1949. i još njime dominiraju.

Bush je u Bruxellesu također izrazio "duboku zabrinutost" zbog namjere EU o ukidanju embarga na prodaju oružja Kini. "U našoj je zemlji duboku zabrinutost izazvala pomisao kako bi prodaja oružja zapravo značila prijenos tehnologije Kini koji bi promijenio ravnotežu odnosa između kine i Tajvana", rekao je Bush.

EU razmatra ukidanje embarga na prodaju oružja Kini koji je proglasila još 1989. u znak prosvjeda protiv krvavog obračuna sa studentskim prodemokratskim prosvjedima na trgu Tiananmen u Pekingu.

"Rečeno mi je da su (čelnici EU) svjesni američke zabrinutosti... i da će pokušati pronaći način za smirivanje te zabrinutosti", rekao je Bush, dodavši lakonski - "Vidjet ćemo.

Američki predsjednik u ponedjeljak je stigao u četverdnevnu turneju po Europi na koju je krenuo s ciljem poboljšanja ozbiljno poljuljanih odnosa i jačanja partnerstva između SAD i EU. Već se odvojeno sastao s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, u srijedu će se u Njemačkoj susresti s kancelarom Gerhardom Schroederom, a u četvrtak u Bratislavi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

(Hina) xdam ydj

Pročitajte više