Američka znanstvenica tvrdi da je otkrila tajnu savršenog čaja, Britanci bijesni

Foto: Shutterstock

AKO su Britanci u nečemu dobri, onda je to pripremanje čaja. Ispijanje čaja u Velikoj Britaniji postalo je tradicija, a procjenjuje se da se svakog dana tamo popije čak sto milijuna šalica tog napitka.

Dakle, ako netko zna kako napraviti savršenu šalicu čaja, to moraju biti Britanci. Ipak, tajna savršenog čaja otkrivena je više od pet tisuća kilometara dalje, u SAD-u, gdje jedna znanstvenica tvrdi da je za savršen čaj potrebno - malo soli.

Do tog je zaključka došla profesorica Michelle Francl, čije je istraživanje izazvalo prilične kontroverze u Ujedinjenom Kraljevstvu, a moralo je intervenirati čak i američko veleposlanstvo, koje je na društvenoj mreži X objavilo da "nezamisliva ideja dodavanja soli britanskom nacionalnom piću nije službena politika SAD-a i nikada neće biti".

Zašto dodavati sol čaju?

Ispostavilo se da to nije ništa novo. Naime, dodavanje soli u čaj spominje se u kineskim rukopisima iz osmog stoljeća, koje je profesorica Francl analizirala kako bi usavršila svoj recept.

Ona objašnjava da sol djeluje kao blokator receptora zbog kojih čaj inače ima gorak okus. Dakle, dodavanjem prstohvata kuhinjske soli ublažit ćete gorčinu pića. I ne brinite se, sol se neće osjetiti ako je dodate u tako maloj količini.

A osim dodavanja soli, profesorica Francl podijelila je još nekoliko trikova za pripremu što boljeg čaja - preporučuje korištenje listića umjesto vrećica čaja i stalno miješanje kako bi se okusi proželi, a kaže i da je dobro dodati malo limunovog soka, što za imunitet, što za bolji okus.

Ipak, glavni među njezinim savjetima je da nikad, ali baš nikad ne zagrijavate vodu u mikrovalnoj pećnici, što je česta praksa u SAD-u. "Amerikanci imaju neke doista grozne navike kuhanja čaja", zaključuje profesorica Francl i dodaje da je popila bolje šalice čaja na benzinskim postajama u Irskoj nego u otmjenim restoranima u SAD-u.

>> Koje vrećice od čaja idu u biootpad, a koje ne?

Pročitajte više