Istraživanje pokazalo da jedna od pet mladih osoba ne razlikuje tikvice i krastavce

Foto: Shutterstock

NEDAVNO provedeno istraživanje u Francuskoj došlo je do vrlo zabrinjavajućeg otkrića - jedna od pet mladih osoba ne zna kako određeno povrće izgleda.

Istraživanje pod nazivom "Francuska i svakodnevna prehrana" naglašava razlike u prehrambenom ponašanju između različitih dobnih skupina francuskog stanovništva, a najviše iznenađenja je upravo kod mladih. Oni u dobi od 15 do 24 godine, kojih je 20 posto, ne znaju razlikovati tikvice i krastavce.

>> Drastično poskupjelo voće i povrće. Rekorder su kruške

Kada su vidjeli sliku tikvice, 18 posto mladih mislilo je da se na slici nalazi krastavac, a 2 posto njih mislilo je da gleda sliku patlidžana. Među osobama koje su starije od 24 godine i ispitane na temelju istih slika rezultati također nisu bili obećavajući - 11 posto njih ne može prepoznati tikvice, a 10 posto njih tikvice brka s krastavcima.

Ne raspoznaju ni neko voće

Kad je riječ o drugoj hrani, postotak ljudi koji je ne mogu raspoznati nešto je manji - 16 posto Francuza brka grejp s crvenom narančom, a među mlađima od 25 godina ta je brojka nešto manja, tek 12 posto. A kada je u pitanju, primjerice, cvjetača, situacija je nešto bolja - samo 4 posto ispitanika u dobi od 15 do 24 godine nije prepoznalo ovo povrće.

Kako bi se mlade generacije potaknulo na bolju prehranu, kuhanje i konzumaciju svježih proizvoda, čak 83 posto mladih slaže se da bi ih u školama trebalo više i bolje informirati o prehrambenim proizvodima.

Mladi najviše jedu prerađena jela i fast food

Osim što ne raspoznaju voće i povrće, istraživanje je pokazalo da mladi sve rjeđe konzumiraju svježe voće i povrće i više posežu za prerađenim jelima, njih čak 44 posto. Uz to, 89 posto osoba u dobi od 15 do 24 godine preferira hranu bogatu škrobom, poput tjestenine, riže i krumpira, a 40 posto njih često jede konzerviranu hranu.

>> Produljite svježinu voća i povrća u smočnici uz nekoliko kul trikova

Više od polovice mladih u dobi od 15 do 24 godine, njih 59 posto, barem jednom mjesečno jede u restoranu brze hrane, u usporedbi s 37 posto cijele populacije. Također, samo 46 posto ispitanih kaže da svaki dan ili gotovo svaki dan kuha obroke sa svježim namirnicama.

Pročitajte više