Vrećica smrznutog graška košta desetak kuna i ne koristi se samo za rizi-bizi

Foto: Shutterstock

VEĆINA svježe smrznutog graška zamrzne se vrlo brzo nakon što je ubran, zadržavajući sve hranjive tvari. Nikada vas neće iznevjeriti - bez obzira na godišnje doba, smrznuti grašak dostupan je tijekom cijele godine. Vrećica košta desetak kuna, a može se naći u apsolutno svakom, manjem ili većem, dućanu.

Grašak je dobar izvor vitamina A, vitamina C, folata, tiamina (B1), željeza i fosfora. Također je bogat bjelančevinama, ugljikohidratima i vlaknima, a s niskom količinom masnoće. Porcija graška od 100 kalorija sadrži više proteina nego cijelo jaje ili žlica maslaca od kikirikija.

Što manje vode koristite pri kuhanju graška, manje se gubi vitamin C. Kad kuhate smrznuti grašak, dodajte toliko vode da pokrije, zakuhajte pa poklopite i kuhajte 3 minute. Kuhanje na pari odlična je opcija za očuvanje vitamina.

>> Kako pripremiti smrznuto povrće da bude jednako dobrog okusa kao i svježe

Jede se svuda, Britanci ga obožavaju

Smatra se da grašak potječe iz srednje Azije i središnje visoravni Etiopije. Prvi slatki grašak na svijetu razvio je u 18. stoljeću amaterski uzgajivač biljaka Thomas Edward Knight iz Downtona, blizu Salisburyja u Engleskoj. Gregor Johann Mendel (1822.-1884.), austrijski redovnik, radio je s graškom u postavljanju temelja moderne znanosti genetike.

Najstariji grašak ikada pronađen bio je star gotovo 3 tisuće godina i otkriven na granici Burme i Tajlanda. Grašak su poznavali Grci i Rimljani (Rimljani su u jednom trenutku uzgajali čak 37 različitih sorti), a ove rane vrste prvi put se spominju u Engleskoj nakon normanskog osvajanja. Talijani su zaslužni za uzgoj onoga što je postalo poznato kao "piselli novelli" ili novi grašak, mali grašak koji većina nas danas naziva petits pois (doslovno mali grašak).

U nastavku je par recepata koji su odlični za iskoristiti smrznuti grašak koji vam stoji u zamrzivaču.

Varivo od graška i mrkve

Krem juha od graška

Rižoto od graška

Tjestenina u kremastom umaku od graška i češnjaka

Juha za svaki dan

Pročitajte više