Na sud zbog žute boje

Foto: Press

AMERIČKI izdavač softvera i njemački izdavač rječnika spore se na sudu u njemačkom gradu Karlsruheu oko korištenja žute boje.

Rosetta Stone, koja prodaje softver za učenje jezika u žutom omotu, u sporu je s Langenscheidtom, uglednim muenchenskim izdavačem dvojezičnih rječnika i drugih pomagala za učenje jezika koje desetljećima koriste učenici njemačkog jezika u mnogim zemljama, a koji imaju žute korice i opremu.

Prošloga mjeseca njemački savezni visoki sud je zaključio da bi zbunjeni kupci proizvoda Langenscheidta u Njemačkoj mogli zabunom kupiti proizvode Rosette Stone vjerujući da se radi o Langenscheidtu i stoga je donio odluku da američka tvrtka treba prestati koristiti žutu boju.

Sad američka tvrtka u protutužbi pred istim sudom traži da se Langenscheidtova registracija žute boje kao njihovog zaštitnog znaka proglasi nevažećom.

Saslušavši argumente odvjetnika obje strane, sudac Wolfgang Buescher poručio je da trgovac može registrirati neku boju kao svoj zaštitni znak samo ako njegov proizvod ima veliki udio u tržištu sličnih proizvoda, ako ima dugu povijest prodaje tih proizvoda i ako se njegovi proizvodi u javnosti povezuju s tom bojom.

Izdavačko društvo Langenscheidt osnovao je Gustav Langenscheidt 1. listopada 1856., a ukupan prihod od prodaje, u kojoj najveći dio otpada na rječnike intenzivno žutih korica, 2010. je iznosio više od 130 milijuna eura.

Sud bi uskoro trebao donijeti odluku.

Pročitajte više