Skeč Top liste nadrealista ponovno viralan: Litra krvi, litra benzina

Screenshot: Youtube

RAT u Ukrajini doveo je do rasta cijene goriva, a situacija pomalo podsjeća na nestašicu goriva u bivšoj državi na koju je parodiju tad napravila i Top lista nadrealista.

Posljednji dan prije poskupljenja brojni Hrvati su iskoristili da pohrle na benzinske pumpe. Krajem 70-ih i početkom 80-ih godina u Jugoslaviji se dogodila slična stvar - zbog krize koju je prouzročila stalna devalvacija ondašnjih jugoslavenskih dinara, ali i poskupljenja nafte na tržištu, država nije mogla uvoziti dovoljno nafte za potrebe stanovništva. 

Čuveni sarajevski satiričari, Top lista nadrealista, snimili su tada, inspirirani nestašicom, parodiju o beskrajnim redovima na benzinskim crpkama, a u njihovoj verziji cijena goriva je litra krvi za litru benzina. Snimka je sad ponovno postala viralna.

Top lista nadrealista prikazivana je između 1984. i 1991. godine, a njena politička i društvena satira izazvala je toliku gledanost da se show gotovo izjednačio s Dnevnikom. Prepoznatljiv sarajevski humor prezentirali su na najbolji mogući način i nitko ih nije cenzurirao, iako je vjerojatno bilo mnogo materijala koji bi se mogao učiniti "protudržavnim".

 

Pročitajte više