Savjeti za njegu travnjaka

Foto: Press

ODRŽAVANI travnjak vaše je zeleno utočište, oaza mira za opuštanje, mjesto za dječju radost, igru ​​i sunčanje. Održavanje bujnog zelenog tepiha također znači mnogo košnje. Košnja, košnja i još košnje - zdrav travnjak zahtjeva redovitu njegu i besprijekoran, čist rez. Stabljika trave mora imati određenu duljinu kako bi omogućila fotosintezu. Zato vrijedi pravilo da je bolje kositi manje, a češće. Svakim otkosom stabljika se skraćuje otprilike za polovicu, do dvije trećine. Travnjak na manje osunčanim područjima može se ostaviti malo duže dok ne dosegne duljinu od oko 5 cm. Svaki put kada kosite, promijenite smjer košnje kako ne biste uvijek pritiskali stabljiku u istom smjeru. Također povremeno kosite dijagonalno i mijenjajte strane ili kosite prema uzorku - traka, kvadrat ili krug.

Košnja s baterijskim napajanjem

Bežično košenje travnjaka i potpunu fleksibilnost postići ćete s novim GARDENA baterijskim kosilicama. GARDENA PowerMax 30/18V P4A sa širinom košnje od 30 cm prikladan je za travnjake do 150 m2. Za veće travnate površine dostupan je PowerMax 32/18V P4A, koji brine za do 200 m2, te PowerMax 37/36V P4A s dvostrukom snagom baterije za do 350 m2. PowerMax kosilice daju izvrsne rezultate košnje zahvaljujući dvostruko otvrdnutim, precizno brušenim oštricama. Sustav Cut&Collect omogućuje posebno učinkovitu košnju, budući da poboljšana cirkulacija zraka osigurava da više pokošene trave dospije u košaru za sakupljanje trave. Budući da je košaru potrebno rjeđe prazniti, to znači uštedu vremena i manje prekida košnje. U većini modela, visina košnje može se jednostavno podesiti centralno samo pritiskom na gumb. Košnja trave posebno je udobna s ergonomski oblikovanom ručkom koja omogućuje prirodan položaj ruke, kontrolu u različitim položajima držanja pa čak i jednom rukom. Ručka podesiva po visini omogućuje optimalno prilagođavanje kosilice visini tijela.

Foto: GARDENA baterijske kosilice osiguravaju savršene rezultate košnje i impresioniraju ravnomjernim i optimalno pokošenim travnjakom

Košenje uskih kutova i rubova

Kada završite s košnjom velikih površina, vrijeme je da pokosite i oko drveća i grmlja. Košnja oko stabla ili u uskim kutovima oduzima puno vremena ako se zadaci obavljaju ručnim alatima. GARDENA Baterijski trimer SmallCut 23/18V P4A teži samo 2 kg i s radnom širinom od 23 cm učinkovito reže travu oko debla. Velika ručka i dodatna prednja ručka osiguravaju udobno rukovanje i ugodan radni položaj. Svi GARDENA baterijski alati također imaju LED prikaz napunjenosti baterije koji pokazuje kada je vrijeme za zasluženi odmor.

Foto: Baterijski trimer iznimno male težine pruža ergonomsko rukovanje i udoban radni položaj

Za njegu malih travnjaka

Konkretno, vlasnici atrija i urbanih vrtova ne trebaju veliku kosilicu. Za one s manjim vrtovima i travnjacima do 50 m2 idealna je baterijska kosilica GARDENA HandyMower 22/18V P4A. Također je odlična za košnju manjih površina ispred kuće, uskih površina oko kuće ili malih vrtova različitih oblika. Mala težina i kompaktan dizajn čine košenje travnjaka lakim, a odrezani komadići trave osiguravaju prirodnu gnojidbu.

Foto: HandyMower kosilica je lagana, okretna i jednostavna za rukovanje pa nećete imati problema s košenjem teško dostupnih kutova

Baterija za različite namjene

Power for All Alliance baterije* mogu se koristiti u raznim GARDENA uređajima i mnogim drugim Alliance proizvodima za vrt i dom. Baterije možete puniti u bilo kojem trenutku jer nemaju efekt memorije. Vlasnicima vrtova nudimo razne alate na baterije za njegu biljaka, živica, drveća, grmlja i travnjaka. Škare za grane i živicu, kosilice i trimeri, pumpe, čistači i puhači... gotovo svi alati već rade na baterije jer su jednostavni za korištenje i ekološki prihvatljivi. Baterijski alati mogu se kupiti u kompletu s baterijom i punjačem, a dostupni su i proizvodi bez baterije.

* Power for All Alliance jedan je od najvećih 18V baterijskih sustava vodećih svjetskih proizvođača i nudi rješenja za cijeli dom. www.powerforall-alliance.com

Pročitajte više