Viggo Mortensen prisjeća se djetinjstva u Argentini

GLUMAC Viggo Mortensen, Aragorn u trećem i posljednjem nastavku trilogije "Gospodar prstenova" "Povratku kralja", sjetio se tijekom boravka u Buenos Airesu djetinjstva provedenog u Argentini od treće do jedanaeste godine.

Dijete Amerikanke i Danca, Mortensenu je ostao naglasak kojim govore stanovnici Buenos Airesa, što je bilo očito u interviewima koje je dao argentinskim dnevnicima "La Nacion" i "Clarin".

Sudionik filma prema sagi J.R.R. Tolkiena ovih je dana proputovao područje između gradova Buenos Aires i Santa Fe gdje je odgledao utakmicu svojeg omiljenog kluba San Lorenza i Colona koja je završila neriješeno 1:1.

"Kao dijete više mi se sviđao San Lorenzo, ali nikada nisam gledao utakmicu na igralištu. Bilo je zanimljivo. Nije bilo tako puno navijača San Lorenza. Mislio sam da će ih biti više. No svejedno su jako navijali", kazao je Mortensen za "Clarin".

Prije utakmice Mortensen se slikao s igračima omiljene ekipe koji su mu poklonili zastavicu kluba i dres, dok je on njima zauzvrat poklonio trilogiju "Gospodar prstenova", koju je kupio u knjižari u Buenos Airesu.

Otkako je napustio Argentinu 1969. godine, svestrani 45-godišnji glumac (glumi, slika, bavi se fotografijom, piše pjesme i sklada) samo je jednom posjetio zemlju gdje je proveo dio djetinjstva na području između Buenos Airesa i Chacoa. Njegov je otac ondje, između ostalog, čuvao polja.

Mortensen je kazao kako mu se sviđa gorki čaj, ali da prijatelje tijekom godinu i pol, koliko je trajalo snimanje, nije mogao natjerati da počnu cijeniti to piće.

"Mnogima se to nije sviđalo. Zaslađen, možda, malo. Neki su iz radoznalosti pitali imali li to kakav drugi učinak", objasnio je on.

Budući da ga zanima politika njegove domovine, SAD-a, u razgovoru za "La Nacion" Mortensen je iznio kritiku na invaziju na Irak te je usporedio vladavinu američkog predsjednika Georgea W. Busha s Boromirom, likom iz "Prstenove družine" koji je izdao prijatelje jer je htio svu moć.

Glumac se pokušao usporediti sa svojim likom u nastavku koji će se početi prikazivati u prosincu: "Ono što mi je zajedničko s Aragornom je radoznalost, želja da dijelim s drugima. Nije savršen i zato mi se sviđa".

Pročitajte više