Najava HNL sezone u devet slika: Kaljuža s ponekim svjetskim raritetom

Foto: Hina

JOŠ jedna sezona Prve Hrvatske nogometne lige je krenula, a u ovom tekstu možete pročitati najavu kroz devet točaka u kojima su sažete najbitnije aktualnosti.

>Mercato na hrvatski način

Borba za naslov i Europu

Dinamo je i dalje ispred svih i glavni je konkurent za naslov prvaka. Sugerira to ostanak u klubu, zasad, nositelja igre iz prošle sezone, kao i dolazak niza pojačanja za koje se izdvojilo preko sedam milijuna eura. Lagan raspored u prvih mjesec mogao bi spriječiti eventualno prosipanje ligaških bodova dok je u prvom planu borba za ulazak u Ligu prvaka, ali dojam je da na razini svih 36 kola Modre teško netko može pobijediti.
 
Prva u konkurenciji je Rijeka, novi kontingent pojačanja stigao je pod stijene, dupliranje deficitarnih pozicija trebalo bi osigurati manje oscilacije u kvaliteti izvedbe kad je netko iz udarnog sastava ozlijeđen ili suspendiran.  Ipak, zasad se opet nisu pronašle kvalitetne alternative za bočne pozicije, gdje je određeni jaz u kvaliteti između Tomečaka i Leovca te njihovih zamjena.
 
Da, Rijeka je u zadnja tri susreta nadigrala Dinamo i uzela tri pobjede, u finalu Kupa i u Superkupu, no za držanje priključka s Modrima morat će se sa što manje izgubljenih bodova obračunavati s ostatkom lige, kao i sa najvećim konkurentima za drugu poziciju, za što u nekim realnim najavama figuriraju Hajduk i Split. 
 
Hajduk, o njima smo već donijeli detaljniju analizu, ali opet se ukratko može reći da Bijeli imaju dobru momčad s obzirom na financijske mogućnosti, prvi dojam nakon priprema je da Tudor ponovno izvlači maksimum iz ovog kadra, ali bit će teško izvući sezonu na konstantno visokoj razini sa 14-15 igrača u prvom planu, što je spomenuo i Tudor. Igra s puno energije, rada tijekom 90 minuta, visokog presinga i brze tranzicije iziskuje veliku potrošnju, a u kombinaciji s mladošću, Hajduk ima najmlađu momčad lige s prosjekom od 22,1 godine, to bi moglo opet donijeti oscilacije tijekom sezone.
 
Ovo ljeto donijelo je i zaokret u politici Splita na tržištu. Nije bilo zvučnih pojačanja, tek je obavljen potencijalno sjajan posao dovođenjem mladog albanskog reprezentativnog napadača Cikalleshija, a s prosjekom od 26,3 godine Crveni su daleko najstarija momčad lige. Trener Matić posložio je ih je dosta ofenzivnije no što je to bila navika Mršića u većem dijelu prošle sezone i od prvog kola oni će se postaviti kao pretendenti na sam vrh. Godinu dana iskusniji i uigraniji, uz odlazak tek Križanca od bitnih igrača, na što su se ionako spremali neko vrijeme, Splitovci mogu imati veliki utjecaj u krojenju vrha poretka.
 
Renome stvoren iz posljednjih par sezone gura i Lokomotivu u gornji dom, mada je pitanje hoće li Ivković uspjeti odmah nadoknaditi  odlazak niza bitnih igrača. Otišli su Barbarić, Trebotić, Chago, Pjaca i Šitum, svi od reda članovi udarnih 11 u prošlom prvenstvu, blizu odlaska je i Budimir, a pridošlice poput Mrčele i Doležala tek trebaju opravdati očekivanja. Novost je i da će Lokosi sada biti domaćini u Kranjčevićevoj, ne znamo samo je li razlog ovog manevra zbunjivanja nadležnih institucija kroz smanjenje dodirnih točaka s Dinamom ili nešto drugo.

Ostatak u borbi za ostanak
 
Pet klubova spada u neki očekivani gornji dom, a isto toliko ih se predviđa u donjem domu. Svi oni, mada nije nemoguće da im se priključi i Lokomotiva, prvenstveno će gledati kako izbjeći posljednje dvije pozicije i zadržati prvoligaški status. Istra 1961 je, primjerice ostala bez dobrog dijela ekipe, posebice bez važnih napadačkih karika poput Radonjića i Joa, ali i Havojića te Batarela. Vidjet ćemo što će Pamić smisliti s nekoliko novih igrača u kadru, pulski klub nikako ne uspijeva napraviti iskorak i zapravo trener prije svake sezone slaže novu ekipu s uvijek istim ciljem - izbjeći ispadanje.
 
Slaven je ostao bez Glavice, Raka, Pranjića i Čanađije, bitnih karika od lani, otišli su još neki,  a njihova mjesta su popunjena igračima koji moraju pokazati da ih mogu zamijeniti. U svakom slučaju Scoriju čeka veliki posao, vidjelo se i protiv Dinama da je dosta posla pred njim.
 
Zadar je opet napravio nekoliko rotacija, dojam je da tamo stalno isti igrači odlaze pa dolaze. Sad su opet u kadru Terkeš i Jurica Buljat, a otišli su nositelji obrane Neretljak i Con, veznjaci Oršulić i Banović te napadač Tadić. Na papiru Milin ima slabiju momčad nego lani, najveće pojačanje je ostanak Weitzera, igrača koji je blistao na proljeće, kao i dogovori s Hrgovićem i Buljatom koji bi svojim iskustvom trebali pomoći mladima u što bržem odrastanju.
 
Osijek je bez dramatičnijih promjena krenuo u novu sezonu, pojačanje bi mogao biti Baraban, a Rukavina od Uprave traži još nekoliko igrača. Donji dom je, izgleda, realnost kluba koji je često boravio u samom vrhu Prve HNL. I na kraju Zagreb, s gotovo istom ekipom koja se prošetala drugoligaškom konkurencijom i sa svjetskim raritetom na klupi traži potvrdu Medićeve vizije stabilnog prvoligaša. 

Promjene u sudačkoj momčadi
 
Neke promjene su pristigle i vezano uz rak ranu domaće lige, područje koje je dokazano podložno nečasnim radnjama nije doživjelo veće promjene od najvećih sudačkih afera HNL-a i uhićenja sudačkih moćnika. Neki ljudi su zamijenjeni, a kad je UEFA naredila sređivanje, opet je na sudačkoj listi dosta imena koja su tu egzistirala i kad se dokazano davao novac za "pošteno suđenje". Osječki lobi, zar ste i sumnjali, i dalje dominira. Može se reći da promjene nisu donijele ništa novo.
 
Najzvučnije prinove
 
Među igračima koji su ovog ljeta stigli u HNL najzvučnija imena došla su na adrese Dinama, Rijeke i Splita. Najviše se ističe Paulo Machado, novi veznjak Modrih koji je dosad u karijeri branio boje Porta, St. Etiennea, Toulousea, Olympiakosa i još nekoliko klubova, a ima i staž u portugalskoj reprezentaciji. U nju se kroz igre u Dinamu želi i vratiti, a njezin član je na SP-u u Brazilu bio vratar Eduardo, veliko pojačanje Modrih među vratnicama.
 
Iskustva iz portugalske prve lige ne nedostaje ni Goncalu Santosu, a u Rijeci su sjajan posao napravili dovođenjem Mirala Samardžića, povremenog slovenskog reprezentativca, iskusnog braniča. Veseli i povratak Jajala na hrvatske travnjake, kao i talentiranog Oršića. U kategoriji talenta može se spomenuti i Hajdukovog Gotala, njega tek čeka dokazivanje kroz Hajduk da bi eventualno za šest mjeseci mogli govoriti o pojačanju.
 
Vrlo zanimljiv posao je napravio Split kupovinom Sokola Cikalleshija, 23-godišnjeg ofenzivca koji u Park mladeži dolazi kao jedan od najboljih igrača albanske lige i albanski reprezentativac, a informacije koje njegov način igre uspoređuju s onom Cristiana Ronalda sugeriraju da bi mogao donijeti dašak atrakcije u HNL. Lani je u dresu Kukesija zabio 22 pogotka u svim natjecanjima.
 
Oni će nedostajati
 
Novim prijelaznim rokom HNL je izgubio nekoliko dugogodišnjih prvoligaških legionara poput Mujanovića i Pokrivača, nema više niti Barbarića, nedostajat će Chago i Šitum, kao i Trebotić. Od zvučnijih imena oprostili su se Križanac i Neretljak, a i neke mlade zvijezde su (pre)rano otišle u inozemstvo.
 
Halilović više neće biti na stalnom radaru, karijera ga je odvela u Barcelonu, dok Hajduk mora pronaći način da zamijeni Pašalića, koji je kao 18-godišnjak bio najbolji igrač prošle sezone. No, već novi kontingent mladih uzdanica kuca na vrata.
 
Mladi koji vrebaju iz prikrajka
 
Domaća sezone nije niti počela, a mediji su već puni Nikole Vlašića. Prije mjesec dana o njemu se govorilo kao o igraču kojem je ukazana čast vođenjem na pripreme Hajduka, onda je svojom zaslugom i spletom okolnosti završio u prvoj postavi na europskom gostovanju, a šlag na tortu je pogodak kojim je postao najmlađi strijelac Hajduka u europskim natjecanjima.
 
Eto nam novog "Halilovića", sa 16 godina već je s obje noge stupio na scenu, treba tek vidjeti što će se sad događati s njim. Nije lako preskočiti dva ranga uzrasnih kategorija odjednom. Uz njega to je u Hajduku uspjelo i Andriji Baliću, također nogometašu 1997. godišta, a veliki interes Tottenhama dovoljno govori o talentu. U svakom slučaju njih dvoje bi, uz Malokua te već neko vrijeme prisutnog Bašića, trebali činiti kvartet najzanimljivijih tinejdžera s Poljuda.
 
U Dinamu imaju odličnog mladog veznjaka Antu Ćorića, 1995. godište je i već afirmirani Pjaca, koji je odmah ušao u žrvanj prve ekipe i velikih očekivanja. Bio bi tu i Brodić da se nije odlučio na odlazak iz kluba, koji ipak još nije realiziran, a u dogledno vrijeme među "velikim dečkima" možda vidimo i 18-godišnjeg beka Petra Mamića.
 
Sigurno je da će niz mladih igrača dobiti priliku u Lokomotivi, gdje imamo neke već afirmirane poput Gorupeca i Pavičića, ali i nadolazeće poput Bartoleca. Bit će zanimljivo vidjeti može li Dino Špehar u dresu Istre svoj veliki talent koji se iskazivao kroz mlađe kategorije iskazati i u seniorskoj konkurenciji. Tu je i nekoliko izuzetno talentiranih mladih vratara poput Brkića iz Istre te Livakovića iz Zagreba, dok priliku pored Mikulića u Osijeku čeka Malenica.
 
Kod Rijeke su u prvoj momčadi mladi žrtvovani zbog lova na rezultat, ali i mnogih prinova, pa oni iskustvo prikupljaju kroz posudbe u druge klubove ili u drugoj momčadi. No, to ne znači da na Kvarneru mladih talenata ima manje.
 
Pogled na tribine
 
Pogled na tribine HNL zdanja zapravo je pogled u rezultate rada vladajuće garniture domaćeg nogometa. I dok će euforija u Rijeci i tradicionalno velika prosječna posjećenost na Poljudu zamaskirati ponešto sezonske brojke i prosjeke i reći da je u tijeku pozitivni trend rasta broja gledatelja, realnost će reći nešto drugo. Povjerenje hrvatske javnosti u transparentnost i jednakopravnost HNL-a nikad nije bila manja, poruke protiv HNS prošle sezone su suzbijane apsurdnim metodama kažnjavanja, a ostaje za vidjeti što će s tim biti u novoj sezoni. Nekako sumnjamo da će gledatelja na tribinama biti više, a povika spomenute tematike manje.
 
Raritet svjetskih razmjera iz Kranjčevićeve
 
Kad smo mislili da je Dinamo leglo apsurda, onda smo dočekali jedan još veći, i to u Kranjčevićevoj, domu NK Zagreba. Predsjednik Dražen Medić je odlučio preuzeti sve funkcije u klubu, pa je nakon uspješnog sudjelovanja u radu trenera u prošloj polusezoni dobio dozu ohrabrenja da uzme konce u potpunosti u svoje ruke. Željko Kopić je doveden da se ispune formalnosti, a na nama je da promatramo koliko će taj eksperiment potrajati. "Ako ne budem u stanju ispuniti ono što sam postavio za cilj, sam ću to prepoznati", rekao je na temu mogućeg uručivanja otkaza samom sebi.
 
HNS kontrolira baš sve 
 
Drugu sezonu uzastopce na snazi je format s deset klubova u najvišem razredu hrvatskog nogometa. Kako će svaki format donijeti i prednosti i mane i teško je odrediti koji je najbolji, može radovati tek kontinuitet istog formata. Nakon što je proteklih nekoliko godina obilježeno čestim mijenjanjem, nove promjene nisu na vidiku.
 
No, na vidiku nema niti promjena među vladajućom garniturom, koja HNL-om upravlja često nauštrb zdravog razuma. Poneki potres ih privremeno uzdrma, ali i dalje su u istoj ligi i Dinamo i Lokomotiva, uz svu kontradiktornost te pojave, i dalje su na sudačkim listama mnogi od onih koji su provodili "pošteno suđenje", odnosno bili na listi kad je sudačka pristranost dokazano postojala. I dalje tu svako toliko izroni poneki događaj tek da nas podsjeti na sav apsurd, primjerice naglu promjenu da se o pobjedniku Superkupa odlučuje u jednoj, a ne planirane dvije utakmice, a potom i Dinamovo domaćinstvo na stadionu rivala za taj trofej, u atmosferi u kojoj je gostu teže igrati i nametnuti se. Još nismo zaboravili niti one apsurdne odredbe o prekidima susreta zbog vikanja uvredljivih poruka na račun Mamića i HNS-a.
 
I onda je kao šlag na tortu stigao dekret HNS-a da Udruga prvoligaša više neće donositi odluke o prvoligašima, što bi zdrav razum nalagao, jer su na posljednjim izborima na čelo tog tijela za vrhovne funkcije izabrani oni koji nisu po volji Mamića, Šukera, Vrbanovića i prijatelja, pa je bojkotom ostatka Udruga osuđena na vegetiranje. Kao da podjela u hrvatskom nogometu nije bilo dovoljno, ovaj rez je stvorio dodatni jaz i zaoštrio atmosferu između "sjevera" i "juga". I ako možda već nema razloga za kritiku toga što će HNS direktno upravljati HNL-om, dajmo im priliku, onda je izuzetno zanimljiv način na koji su to došli. Silom, ako ne ide milom, najjednostavnije je opisati.
 
Još su jednom tako dali za pravo svima onima koji stanje u domaćem nogometu nazivaju kaljužom. Ponekad je kaljuža prisutna i u doslovnom smislu. Moralna kaljuža, s druge strane, je mnogo konstantnija.

Pročitajte više