Finale za pamćenje u Berlinu: Obradović pao, CSKA prvak nakon produžetaka

Foto: Hina

U VELIKOM finalu Eurolige odigranom u Mercedez-Areni u Berlinu, moskovski CSKA je u nevjerojatnoj utakmici o kojoj će se dugo pričati pobijedio turski Fenerbahce nakon produžetaka 101:96.

U nezaboravnoj utakmici finala Eurolige, CSKA je imao 20 koševa prednosti na poluvremenu pa je sve to ispustio u drugom dijelu da bi na kraju slavio u produžetku i prekinuo post dug osam godina. Aktualni MVP Eurolige Nando De Colo proglašen je najkorisnijim igračem utakmice.
Prva četvrtina ponudila je izjednačenu košarku u Berlinu. Fenerbahce je bio pogonjen svojim odličnim navijačima, no CSKA nije pao pod pritiskom „domaćeg“ terena turske momčadi te je na kraju prve četvrtine imao prednost 22:20.

U drugoj četvrtini počela je rapsodija Moskovljana. Predvođeni danas odličnim Milošem Teodošićem (19 koševa, 7 asistencija, 5 skokova) Rusi su potpuno demolirali svoje protivnike koji nisu imali odgovor na briljantnu izvedbu Itoudisove momčadi. Na kraju četvrtine bilo je 50:30 za CSKA.

S Rusima nikad nije gotovo 

Ipak, povijest i iskustvo s posljednjih Final Four izdanja naučila nas je da s CSKA nikad nije gotovo. Fenerbahce je u drugom poluvremenu počeo igrati bolju obranu na granici prekršaja, a imali su u tom dijelu i jako veliku pomoć našeg starog znanca Luigija Lamonice koji je na trenutke bio šesti igrač Obradovićeve momčadi na terenu. Iako je nakon 30 minuta CSKA i dalje imao +16, agresivna igra i poneke upitne sudačke odluke (iako je Fenerbahce igrao znatko agresivnije, CSKA je imao već pet prekršaja nakon četiri minute zadnje četvrtine, dok Fener nije imao niti jedan) uzele su maha te su se Turci potpuno vratili u igru nakon što je 43 sekunde prije kraja briljantni Bobby Dixon (17 koševa, 4 asistencije) zabio preko Kylea Hinesa.

Potom je i Kostas Sloukas doveo Fenerbahce u vodstvo 21 sekundu prije kraja nakon što je zabio dva slobodna bacanja. Miloš Teodošić je u sljedećem napadu promašio, ali je iskusni Viktor Kryapa (10 koševa, 5 skokova) zabio iz ofenzivnog skoka sekundu i devet desetinki prije kraja. Fener je preko Udoha imao priliku za pobjedu, ali Udoh nije uspio zabiti preko Hinesa te smo otišli u produžetak.

Kostas Sloukas je početkom produžetka preko De Cola zabio tricu za 86:83 te je izgledalo da će ruska momčad ponovno doživjeti težak poraz. Ipak, nakon te trice Sloukasa, CSKA je počeo igrati, a ne čuvati rezultat kao što je to radio dobar dio četvrte četvrtine. Prvo je Hines na asistenciju Teodošića zabio za vodstvo 89:88, potom je Higgins iz kontre donio +3, a 38 sekundi prije kraja nakon koševa De Cola i Hinesa CSKA je došao na +7 te je utakmicu, usprkos tricama Dixona i Datomea, rutinski priveo kraju.

Obradović nije dobro podnio poraz 

Velika večer za CSKA i trenera Itoudisa koji je u ovoj utakmici zasluženo slavio i donio naslov prvaka Europe Rusima. Usto je pobijedio i svog trenera Željka Obradovića kojemu poraz nije lako pao što je i Itoudis osjetio prilikom čestitanja svom mentoru na kraju utakmice. Zoc je tako ostao na osam naslova prvaka, a Fenerbahce će barem do iduće godine morati čekati premijernu titulu.

Nando De Colo predvodio je Ruse sa 22 košva i 11 iznuđenih prekršaja. Osim njega i odličnog Teodošića koji je također mogao osvojiti MVP nagradu vrlo dobro su odigrali borbeni Kyle Hines (15 koševa, 4 skoka) i Higgins (12 koševa). Kod Fenerbahcea su najbolji bili Udoh (16 koševa, 11 skokova), Dixon i Datome (16 koševa, 5 skokova).

Euroliga, finale:
Fenerbahce – CSKA 96:101

Pročitajte više