SUPER BOWL

Hrvatski vojnik osvojio je Ameriku: Evo odakle je Kralj Super Bowla

Foto: Dominik Grgurić/PIXSELL, Getty Images/Guliver Image

"IZNIMNO sam ponosan na tradiciju i povijest moje obitelji vezane za Hrvate i Hrvatsku. Nekoliko puta sam i posjetio prekrasnu zemlju mojih predaka i ponosan sam naslijeđem."

Autoritativni diktator iz Draganića izjednačio je rekord osvojenih naslova NFL-a

Ovo je izjavio Bill Belichick (66) trener New England Patriotsa, koji je rano jutros pobjedom u Super Bowlu po šesti put pokorio Ameriku osvajanjem naslova prvaka NFL-a (2002., 2004., 2005., 2015., 2017., 2019.).

Autoritativni diktator i sin vojnika iz Drugog svjetskog rata, čiji trenerski stil podsjeća na zapovjednika obuke koji drila golobrade ročnike, nikada nije krio porijeklo koje seže u Draganić pokraj Karlovca. 

Cijela Amerika prije četiri godine drhtala je čekajući i gledajući "Bitku za Hrvatsku" usred Arizone

U uvodu smo citirali Belichickovu najavu "Bitke za Hrvatsku", kako su američki mediji nazvali Super Bowl 2015. u Phoenixu. Prije tri godine, u najameričkijem od svih sportskih događaja, sastali su se Hrvati.

Belichickovi New England Patriotsi i Seattle Seahawksi koje je vodio Pete Carroll, po ocu Irac, ali mu je majka Rita Ban (djevojačko prezime) Hrvatica, a njegov djed Petar rođen je Dubrovniku.

Belichick je tada komenitirao: "Zanimljivo, iako sam itekako svjestan svojih hrvatskih korijena i obitelji, nikad susret s mojim dvostrukim sunarodnjakom Carrollom nisam gledao kao hrvatski dvoboj, ali čini se kako će na kraju Hrvat u svakom slučaju osvojiti naslov. Zadnji hrvatski dvoboj imao sam s trenerom Nickom Sabanom koji je vodio Dolphinse, ali to je bilo u diviziji, ne za Super Bowl."

Hrvat caruje američkom svetkovinom u koju bulji cijeli svijet: Jesmo li svjesni kolika je to promocija naše zemlje?

S obzirom na to da su ne samo novinari, nego i svi američki fanovi ove nacionalne svetkovine na razini Dana zahvalnosti, prije četiri godine Super Bowl nazvali "Bitka za Hrvatsku", u kojoj je slavio Hrvat Biličić, što je ponovio i jutros, kada mu s druge strane nije bio sunarodnjak, kratko ćemo napomenuti kolika je to reklama za našu zemlju, s obzirom na to koliku gledanost te kulturološki i pop kulturni značaj za Ameriku i Amerikance ima ovaj događaj.

Super Bowl od 1967. godine zaustavi život u Americi i redovno je najgledaniji televizijski program godine u SAD-u, a četiri najgledanija prijenosa u povijesti američke televizije su prijenosi Super Bowla, koje samo u SAD-u prati oko 110 milijuna ljudi. Prijenos događaja u kojem reklama od 30 sekundi košta 4,5 milijuna dolara nije samo gledan u Americi, to je nakon finala Lige prvaka i El Clasica, treći najgledaniji sportski događaj na svijetu. 

Najveći trener američkog sporta to ne bi postao da djed Ivan i baka Marija nisu otišli preko oceana

A na njemu caruje Hrvat, najveći trener američkog sporta koji to ne bi postao da mu se djed Ivan i baka Marija nisu 1897. doselili u Monessen pored Pittsburgha. Bill Belichick ponosi se hrvatskim porijeklom, kao što mu se ponosio i otac Stjepan Biličić (Steve Belichick), iako bi se iz poteza njegovih roditelja, kada su na savjet Useljeničke službe "zatajili" hrvatska imena i prezimena i amerikanizirali sebe (pa tako i potomke) u Mary i John Belichick, moglo činiti suprotno.

Billov otac Stjepan Biličić postao je Steve Belichick, ali zadržao čvrste veze s Hrvatima iz Pennsylvanije i Ohija

Obitelj Biličić prestala se tako "pisati" prilikom ženidbe članova prve generacije doseljenika u Ameriku. Stjepan Biličić, otac najvećeg trenera američkog sporta, sin je Billova djeda Ivana i bake Marije Barković iz Draganića. Procjenjuje se da su iz mjesta pokraj Karlovca, u kojem danas živi oko dvije tisuće stanovnika, njih barem dvostruko više iseljenici u Americi. Tim putem otišli su Billovi djed i baka, kada su se doselili pored Pittsburgha, gdje je, kao i cijeloj Pennsylvaniji, brojna hrvatska zajednica. Billov otac Steve Belichick zadržao je čvrste veze sa sunarodnjacima iz pradomovine i kada se obitelj preselila u Ohio. 

Make Draganich great again

Nažalost, 120 godina nakon što su baka i djed Biličić u dva kofera stavili cijeli život i odnijeli ga u daleku, najdalju Ameriku, Draganić pored Karlovca u medijima se vezuje uz ružne priče; probleme s odlagalištem otpada, prometom koji prolazi kroz centar mjesta i velika je opasnost po život ljudi, sukobe Hrvata i tamošnje romske zajednice, pa je novi trijumf najslavnijeg unuka ovog kraja (uz dužno poštovanje Franji Poljaku, Anđelku Novokmetu i Marijani Smokrović, navedenima na Wikipediji kao poznate osobe iz tog mjesta) prilika da Draganić privuče američke turiste.

Bill, jedan od nas

Da smo se toga sjetili ranije, vodič im je mogao biti otac Stjepan (umro 2005.) koji je govorio hrvatski jezik, a od najranijih dana sinu je bio životni uzor, ali i profesionalni savjetnik. Pomagao je Billu tijekom pobjedničke sezone 2004., a i sam je igrao za Detroit Lionse i više od tri desetljeća bio trener i skaut momčadi američke ratne mornarice.

Kao što možete pretpostaviti, veteran Drugog svjetskog rata i čovjek koji je grubim sportom čeličio mlade vojne mornare i marince, nije na sina mogao prenijeti senzibilnost i tankoćutnost, ali je odlučnost i žestinu. Zato se Bill Biličić uvijek obara na zvijezde momčadi, pa tako i na najveću, Toma Bardyja, a najuspješniji trener u povijesti Super Bowla, u obraćanju igračima češće od veznika koristi psovke. 

Nismo zlobnici kada kažemo da se i po tome vidi kako je naš čovjek.

Pročitajte više