Indexov pregled kola: Zanima li ikoga HNL?

Foto: Hina

PRVA HNL se vratila nakon reprezentativne stanke, i ne može se reći da je ona previše utjecala na promjenu forme kod klubova. Mahom su oni nastavili u onom tonu u kojem su bili prije pauze, a to samo znači da je zanimljivost oko borbe za vrh na vrlo visokoj razini za ovaj dio sezone.
 
Rezultatska zanimljivost nije jamstvo bolje posjete
 
Međutim, postavlja se pitanje zanima li ikoga ta rezultatska zanimljivost, osim valjda navijače Hajduka, toliko žedne uspjeha nakon duge ligaške suše. Naime, u pet utakmica ovog kola na tribinama je bilo ukupno nešto više od pet tisuća ljudi, što prosjek stavlja na tek neznatno više od tisuću ljudi po utakmici.
 
Situacija bi bila još mnogo lošija da se u Koprivnici nije okupilo 2487 gledatelja, a sve navedeno sugerira kako rezultatska nezanimljivost nije suštinski razlog slabe posjećenosti HNL-a. Doduše, i kiša je na par utakmica vjerojatno odnijela koju stotinu posjetitelja, no ta kiša kao prirodna pojava ipak odnosi mnogo manje posjete po susretu no što to čini sustavna kiša sumnji, besmisla i bizarnosti, koja nad HNL-om pljušti već godinama. Da, mnogi će reći da pljušti već 25 godina, ali nikad, ipak, nije bila ovako očigledna.
 
Dinamo pobjegao, Hajduk ga sustigao
 
Dinamo je uz šok na početku pod dirigentskom palicom Machada prošao preko Zagreba, koji je imao dosta prostora iza leđa obrane domaćina, ali i samo raspoloženog Gabrijela Bobana da to koristi, što naravno nije bilo dovoljno za više od poraza.
 
Na dva dana su se tako Modri odvojili malo od Hajduka, ali onda su Bijeli još jednom iskazali ono što ih nije krasilo zadnjih sezone, a to je kontnuitet. Već osam kola u nizu su bez primljenog gola, imaju igru, a s njom i rezultate i nakon dugo vremena ozbiljno prijete bar za neformalni naslov jesenskog prvaka. U Koprivnici je opet motor bio Vlašić, a uz malo sreće i promašaj Ejupija, ali i dobro ofenzivno izdanje, Burić je uzeo i sedmu ligašku pobjedu ove sezone.
 
Rijeka na -2 čeka derbi
 
Za vratom ovom dvojcu puše i Rijeka, koja je suprotno navikama iz zadnjih sezona uzela važnu gostujuću pobjedu kod Lokomotive. Sjajan projektil Maleša i snalažljivost Leškovića doveli su Kekove igrače u situaciju da u derbiju s Dinamom sljedeće nedjelje mogu skinuti Modre s trona, a ovisno o ishodu utakmice Hajduka, možda i zasjesti na čelo kolone.
 
Rubčić debitirao pobjedom, Milevskij kao da nije
 
Istra je pod novim trenerom debitirala pobjedom, izborenom uz brojne žalbe na suce od strane gostiju, a po svemu sudeći tu su uključene neke sasvim razložne pritužbe. Kako bilo, Istra se iz turbulentnog razdoblja izvukla pobjedom koje je ostavlja mirnom na petom mjestu tablice i nudi prostor za bitku prema europskim pozicijama.
 
Na koncu, kolo su zaključili remijem Split i Inter. Trebao je taj okršaj biti obilježen debijem Artema Milevskog, i Ukrajinac je zaista debitirao, ali taj svoj debi nije baš nikakvim potezom obilježio. 
 
Utakmica kola: Dinamo - Zagreb
 
Zanimljivost je na Maksimiru trajala u prvom dijelu, Zagreb je šokirao Modre, ali više od toga nije mogao. Ipak, pet golova, od čega jedan Gabriela Bobana nakon samo 17 sekundi igre, i neke vrlo lijepe akcije Dinama isplatile su se pogledati, barem u snimci.
 
Igrač kola: Junior Fernandes (Dinamo)
 
Jedini dvostruki strijelac u ovom kolu bio je ovaj Dinamov Čileanac, potvrdio je da je u naletu, da je u formi i da je motiviran ove jeseni.
 
Pogodak kola: Mate Maleš (Rijeka)
 
Rijeka je gubila u Kranjčevićevoj, a onda je Mate Maleš s 30 metara odapeo sjajan udarac i poslao loptu uz vratnicu. Prvi njegov pogodak u HNL-u tako će ostati u pamćenju i po ljepoti.
 
Promašaj kola: Muzafer Ejupi (Slaven Belupo)
 
Mogao je Ejupi zaustaviti niz Kalinića i Hajduka, ali je u 29. minuti na jednu idealnu loptu Crepulje s lijeve strane s tri metra od gola promašio cijela vrata, umjesto da je zakucao loptu u nebranjeni dio mreže koji mu se nudio.
 
Tragičar kola: Mijo Caktaš (Hajduk)
 
Nije zapravo Mijo tragičar ovog kola već će biti idućeg ili idućih, ovisno o kazni koju je dobio. U sudačkoj nadoknadi je izgubio živce i potpuno nepotrebno u situaciji kad se čekao kraj udario laktom jednog suparničkog igrača i odgurnuo drugog.
 
Izjava kola: Ivica Vrkić (Osijek)
 
"Ukoliko ne bude zainteresiranih za kupnju dionica, onda nema dalje za NK Osijek, slijedi stečaj", rekao je gradonačelnik Osijeka i predsjednik Skupštine NK Osijeka nakon što su i njemačko investitori odustali od kupnje vlasničkog odijela u klubu iz Gradskog vrta.
 
Momčad kola:

 
Matjaž Rozman (Slaven Belupo) - Obranio je niz dobrih pokušaja Hajduka, najbolji pojedinac Slaven Belupa
Silvije Begić (Inter) - Strijelac gola u Splitu, na kraju vrijednog boda
Marko Lešković (Rijeka) - Nije briljirao u obrani, ali je zabio za pobjedu Rijeke protiv Lokomotive
Dino Perić (Lokomotiva) - Efektno zabio Rijeci za vodstvo svog kluba
Marcel Heister (Istra 1961) - Ponajbolji kod Istre u slavlju nad Osijekom
Mate Maleš (Rijeka) - Već tjednima nosi Rijeku, zabio Lokomotivi
Paulo Machado (Dinamo) - Junak Dinama, podijelio tri asistencije protiv Zagreba
Tino Sven Sušić (Hajduk) - Strijelac pobjedničkog gola za nastavak sjajnog niza Hajduka
Nikola Vlašić (Hajduk) - Opet je bio razigran, vrlo lijepo je namjestio pobjednički gol Sušiću
Abdelhakim Bouhna (Istra 1961) - Junak Istre, odradio dosta posla i na kraju zabio za pobjedu
Nikola Vlašić (Hajduk) - Opet je bio razigran, vrlo lijepo je namjestio pobjednički gol Sušiću
Junior Fernandes (Dinamo) - S dva gola preokrenuo susret protiv Zagreba, vrlo dobar
 
Trofej Index, 13. kolo:
 
11 - Junior Fernandes (Dinamo)
10 - Mate Maleš (Rijeka)
9 - Nikola Vlašić (Hajduk)
8 - Abdelhakim Bouhna (Istra 1961)
7 - Marko Lešković (Rijeka)
6 - Tino Sven Sušić (Hajduk)
5 - Paulo Machado (Dinamo)
4 - Silvije Begić (Inter)
3- Matjaž Rozman (Slaven Belupo)
2 - Marcel Heister (Istra 1961)
1 - Dino Perić (Lokomotiva)
 
Trofej Index, ukupni poredak:
 
38 - Vlašić (Hajduk)
36 - Bagarić (Split), Hodžić (Dinamo)
30 - Caktaš (Hajduk)
27 - Bezjak (Rijeka)
25 - Nestorovski (Inter), Posavec (Inter)
24 - Tomasov (Rijeka)
17 - Perošević (Osijek), Purić (Slaven Belupo)
16 - Balaj (Rijeka), Ejupi (Slaven Belupo), Fernandes (Dinamo)
15 - Doležal (Lokomotiva), G. Boban (Zagreb), Maleš (Rijeka)
14 - Maloku (Hajduk), Heister (Istra 1961)
13 - Blagojević (Split), Leko (Lokomotiva)
11 - Franjić (Istra 1961/Split) Šovšić (Lokomotiva), Soudani (Dinamo), Milović (Hajduk), Eduardo (Dinamo), Žižić (Istra 1961)
10 - Radotić (Osijek), Matas (Osijek), Sušić (Hajduk), Vargić (Rijeka), Iveša (Istra 1961), Samardžić (Rijeka), Ohandza (Hajduk), Ćorić (Dinamo), Henriquez (Dinamo), Kolinger (Zagreb)
9 - Mandić (Osijek), Crepulja (Slaven Belupo), Lukić (Osijek), Blažević (Inter), Mitrović (Rijeka), Lešković (Rijeka)
8 - Brlek (Slaven Belupo), Ristovski (Rijeka), Gregurina (Slaven Belupo), Nikolić (Istra 1961), Kalinić (Hajduk), Delić (Slaven Belupo), Bouhna (Istra 1961)
7 - Matas (Osijek), Pjaca (Dinamo), Mršić (Split), Savić (Inter), Pamić (Lokomotiva)
6 - Rog (Dinamo), Tomečak (Inter), Pivarić (Dinamo), Komorski (Inter), Čeliković (Inter), Sušić (Hajduk)
5 - Vidović (Split), Ćosić (Inter), Mršić (Split), Jefferson (Hajduk), Rrahmani (Split), Machado (Dinamo), Rozman (Slaven Belupo)
4 - Bručić (Lokomotiva), Tomić (Istra 1961),  Ademi (Dinamo), Kiš (Hajduk), Krovinović (Zagreb), Zlomislić (Istra 1961), Matel (Dinamo), Mikulić (Osijek), Begić (Inter)
3 - Repić (Istra 1961), Juranović (Hajduk), Oremuš (Split)
2 - Leovac (Rijeka), Sigali (Dinamo), Pinto (Dinamo), Velazquez (Hajduk), Musa (Dinamo), H. Milić (Hajduk),
1 - Majstorović (Split), Bertoša (Rijeka), Škorić (Osijek), Špičić (Osijek), Perić (Lokomotiva)
 
*Od ove sezone Index uvodi bodovanje najboljih igrača svakog kola, a na kraju sezone će onaj s najviše osvojenih bodova osvojiti trofej Index - nagradu najboljeg igrača Prve HNL prema ocjenama novinara Indexa.
 
Strijelci:
 
9 - Hodžić (Dinamo)
8 -  Nestorovski (Inter) 
6 - Bezjak (Rijeka), Balaj (Rijeka), Ejupi (Slaven Belupo), Fernandes (Dinamo), G. Boban (Zagreb), Henriquez (Dinamo)
5 - Caktaš (Hajduk), Bagarić (Split)
3 - Franjić (Istra 1961/Split), Soudani (Dinamo), Marić (Lokomotiva), Blagojević (Split), Medić (Zagreb), Perošević (Osijek), Andrijašević (Lokomotiva)
2 - Fiolić (Lokomotiva), Šovšić (Lokomotiva), Kolar (Lokomotiva), Doležal (Lokomotiva), Heister (Istra 1961), Tomić (Istra 1961), Križman (Slaven Belupo), Delić (Slaven Belupo), Špehar (Split), Repić (Istra 1961), Kiš (Hajduk), Krovinović (Zagreb), Tomasov (Rijeka), Maloku (Hajduk), Sharbini (Rijeka), Balić (Hajduk), Žižić (Istra 1961), Nikolić (Istra 1961), Roce (Osijek)
1 - Mrčela (Lokomotiva), Mitrović (Rijeka), Mandić (Osijek), Bručić (Lokomotiva), Radotić (Osijek), Savić (Slaven Belupo), Šorša (Osijek), Lukić (Osijek), Leovac (Rijeka), Crepulja (Slaven Belupo), Ozobić (Slaven Belupo), Milović (Hajduk), Mršić (Split), Paracki (Slaven Belupo), Blažević (Inter), Machado (Dinamo), J. Ćorić (Lokomotiva), Ottochian (Inter), Zlomislić (Istra 1961), A. Ćorić (Dinamo), Medić (Zagreb), Gregurina (Slaven Belupo), Bencun (Hajduk), Ohandza (Hajduk), Matel (Dinamo), Sigali (Dinamo), Pešić (Split), Čeliković (Inter), Grgić (Osijek), Vlašić (Hajduk), Musa (Dinamo), Čabraja (Inter), Jefferson (Hajduk), Moises (Rijeka), Roshi (Rijeka), Radošević (Rijeka), Begić (Inter), Sušić (Hajduk), Svraka (Istra 1961), Bouhna (Istra 1961), Perić (Lokomotiva), Maleš (Rijeka), Lešković (Rijeka)
 
Asistenti:
 
7 - Tomasov (Rijeka)
4 - P. Mišić (Lokomotiva), Antolić (Dinamo), Machado (Dinamo), Vlašić (Hajduk)
3 - Bagarić (Split), Savić (Slaven Belupo), Doležal (Lokomotiva), Pivarić (Dinamo), Ćorić (Dinamo), Đurić (Istra 1961), Jugović (Rijeka), Bočkaj (Inter), Močinić (Rijeka), Pamić (Lokomotiva)
2 - Repić (Istra 1961), Rog (Dinamo), Purić (Slaven Belupo), Krovinović (Zagreb), Ristovski (Rijeka), Jugović (Rijeka), Čuljak (Osijek), Balić (Hajduk), Ejupi (Slaven Belupo), Kolar (Lokomotiva), Henriquez (Dinamo), Ćorić (Dinamo), Pivarić (Dinamo), Pinto (Dinamo), Soudani (Dinamo), Sušić (Hajduk), Tudor (Hajduk), H. Milić (Hajduk),  Ottochian (Inter), Glavina (Inter), Čeliković (Inter), Pamić (Lokomotiva)
1 - Ohandza (Hajduk), Bilij (Hajduk), Caktaš (Hajduk), D. Mišić (Istra 1961), Pjaca (Dinamo), Špoljarić (Osijek), Blagojević (Split), Leko (Lokomotiva), Šovšić (Lokomotiva), Šorša (Osijek), Fernandes (Dinamo), Hodžić (Dinamo), Musa (Dinamo), Pavlović (Istra 1961), Heister (Istra 1961), Grezda (Lokomotiva), Juranović (Hajduk), Mršić (Split), Ozobić (Slaven Belupo), Kovačić (Zagreb), Mlinar (Inter), Vidović (Split)
 
 

Standings provided by

Pročitajte više