Na današnji dan rodila se legenda koja je rekla da je Bog Bugarin

Foto: Guliver Image/Getty Images

NA DANAŠNJI dan 1966. u Plovdivu rođen je najveći bugarski nogometaš svih vremena, legendarni Hristo Stoičkov.

Ovaj veliki krilni napadač profesionalnu karijeru je 1984. započeo u sofijskom CSKA, u kojem je privukao pažnju europske nogometne javnosti, kad je u sezoni 1988./90. s 38 golova postao najbolji strijelac Europe.
 
No, unatoč silnom talentu, Hristo je bio izuzetno prgav igrač. Nakon sudjelovanja u masovnoj tučnjavi za vrijeme jedne utakmice bugarskog kupa 1985., bio je kažnjen višemjesečnom zabranom igranja.

 
1990. prelazi u Barcelonu i odmah postaje ljubimac publike. S Barcom osvaja pet naslova  prvaka Španjolske i naslov klupskog prvaka Europe 1992.
 

Kruna karijere bilo je Svjetsko prvenstvo u SAD-u 1994. kad je Bugare doveo do polufinala, a sa šest golova podijelio je naslov najboljeg strijelca turnira skupa s Rusom Olegom Salenkom. Te je godine izabran i za najboljeg igrača Europe.
 
Nakon Barcelone igrao je još u Parmi, pa se vratio na Camp Nou, a onda je otišao u sofijski CSKA. Još je igrao u saudijskom Al-Nassru i japanskoj Kashiwi, da bi karijeru završio igrajući u američkom klubu Chicago Fire.
 
Ni u Americi Hristo nije imao mira te je stalno izazivao kontroverze i skupljao suspenzije. Jednom je udario dječaka koji je na trening došao u dresu mrskog mu Reala, a nakon masovne tučnjave na jednoj utakmici američkih sveučilišta slomio je igraču nogu, zbog čega je dobio suspenziju i novčanu kaznu od 2000 dolara.

 
 
 
 

Pročitajte više