Nekad najbolji nogometaš Danske: Ovo su tri razloga zašto će Hrvatska pobijediti

Foto: EPA

UOČI utakmice Hrvatske i Danske u osmini finala Svjetskog prvenstva, Morten Wieghorst, aktualni trener danskog Aalborga, ponudio je svoju prognozu bitke za prolaz među osam najboljih.

Wieghorst je za Dansku igrao 10 godina i s reprezentacijom osvojio Kup konfederacija te nastupio u sve tri utakmice na SP-u 1998. godine. Prije 15 godina proglašen je najboljim danskim nogometašem godine, nakon što je oduševio svijet fair-play gestom. U prijateljskoj utakmici protiv Irana, nakon što je protivnički igrač rukom dirao loptu jer je zvižduk s tribine zamijenio sučevim, Wieghorst je namjerno promašio dosuđeni jedanaesterac i za taj potez dobio fair-play nagradu Međunarodnog olimpijskog odbora.

Vjeruje da je Hrvatska u velikoj prednosti protiv Danske i za to je ponudio tri ključna razloga - Modrića, Rakitića i kolektiv.

"Luka Modrić je superzvijezda momčadi, igra redovito za Real Madrid gdje je bio jedan od ključnih igrača u pohodu na Ligu prvaka. Sada želi nešto osvojiti s Hrvatskom i zabio je dva gola na SP-u. No, njegove kvalitete su puno veće od postizanja golova. On diktira cijelom igrom Hrvatske, bolji je od Christiana Eriksena", kaže Wieghorst i dodaje:

"On je igrač svjetske klase, nevjerojatno je spretan s loptom, igra brzo, zna zadržati loptu, ima sjajan pregled i dodavanja, mislim da igrača takve klase nema u danskoj ekipi."

"Drugi razlog je Rakitić, druga velika zvijezda u momčadi. Redovito igra za Barcelonu. Ranije je bilo problema s uigravanjem Modrića i Rakitića u veznom redu, ali čini se da su se konačno uskladili kako treba. Rakitić je sjajan igrač, ima nevjerojatne ofenzivne kvalitete, ali odgovoran je i u defenzivi, gdje pokriva veliki prostor i omogućava Modriću da igra. Brzo reagira na lopti i napadačima otvara više prostora i vremena, zato je posebno opasan za gol protivnika."

"Modriću i Rakitiću je zajedničko što su igrači bogatog iskustva, osvajali su Ligu prvaka, navikli su na pritisak i utakmice u nokaut fazi. Ne smijemo ih podcijeniti", kaže Wieghorst.

Treća prednost Hrvatske je kolektiv, smatra Danac.

"Iako Hrvatska ima zvijezde s individualnim kvalitetama, prvo i najvažnije, što ih gura naprijed, je kolektiv. Imaju nevjerojatno uravnoteženu momčad, vidjelo se protiv Argentine. Dobro su se nosili s njima. Hrvatska ima solidnu obranu, znaju igrati visoko u suparničkoj polovici i napadati iz brzih kontranapada. Nije to ekipa za koju možete reći - ako napravimo to i to, utakmica će ići tako i tako. Mogu igrati na nekoliko različitih načina."

"Danci se neće usuditi stati visoko protiv Hrvatske, Hrvati će kontrolirati utakmicu, ali ne možemo se samo braniti i misliti da neće stvoriti prilike. Bolji su od Francuske. Igraju brže i stvaraju više prilika protiv defenzivnijih momčadi. Ako uspiju zadržati razinu igre iz skupine, bit će velika prijetnja i najvećim ekipama", vjeruje Wieghorst.

Schmeichel i Pletikosa najavili dvoboj Hrvatske i DanskePogledajte što su Modrić i Dalić rekli uoči utakmiceDanci upozoravaju Hrvate

Pročitajte više