LIGA PRVAKA

Nisu ga uvrstili ni među 10 najboljih golmana. Courtois je konačno zaradio poštovanje

Foto: Profimedia

"MISLIM da ne dobivam dovoljno poštovanja, pogotovo u Engleskoj", rekao je Thibaut Courtois nakon pobjede njegovog Real Madrida nad Liverpoolom u finalu Lige prvaka u subotu navečer. Malo je reći da je Courtois u Parizu imao vrhunsku predstavu. Belgijac je bio u svom najboljem izdanju, imao je devet obrana u utakmici, uključujući izvanredne intervencije prilikom pokušaja Sadija Manea i Mohameda Salaha, piše The Guardian.

Vinicius Junior postigao je jedini pogodak, ali Courtois je bio igrač utakmice. Courtois je izgubio svoje prethodno finale Lige prvaka - u dresu madridskog Atletica protiv Real Madrida 2014. godine - pa je bio odlučan da u subotu postane prvak Europe. No to mu nije bila jedina motivacija. "Danas mi je trebala pobjeda u finalu zbog moje karijere, za sav naporan rad, kako bih izborio poštovanje prema svom imenu", rekao je Courtois i nastavio:

"U ožujku me jedan časopis nije uvrstio među 10 najboljih vratara na svijetu. Mislim da me ne moraju uvrstiti na prvo mjesto, ali bilo je čudno da me nisu stavili ni među prvih 10. Pretpostavljam da je to zbog toga kako sam napustio Chelsea, ali dvaput sam osvojio Premier ligu u Engleskoj. Mislim da me nikad nisu cijenili zbog toga, pogotovo nakon prve godine u Madridu. Puno mi se ljudi smijalo, ali evo me kao pobjednika tako da je to lijep povratak."

Courtois je imao više obrana u 13 utakmica Lige prvaka nego Ederson u cijeloj sezoni Premier lige

Čini se da preuveličavanje manjka poštovanja dobro funkcionira kod Courtoisa kao motivacijsko oruđe, ali ima pravo oko toga da je podcijenjen. Kada je France Football, organizator dodjele Zlatne lopte, u studenom dodijelio Jašinov trofej za najboljeg vratara godine, Courtois je bio tek osmi u glasanju. Vratar Aston Ville Emiliano Martínez dobio je više od triput više glasova.

Ako je bilo ikakvih dvojbi oko toga zaslužuje li Courtois biti spomenut među najboljima u svom poslu, one su definitivno uklonjene. Njegovi nastupi ove sezone bili su izvanredni. Ove sezone je imao 58 obrana u Ligi prvaka, 17 više od Geronima Rullija, njegovog najbližeg konkurenta na ovoj listi, te 43 više od Alissona, njegovog suparnika u finalu Lige prvaka. Alisson je imao 15 obrana u 13 utakmica, dok je Courtois napravio devet samo u finalu.

Zapravo, Courtois je ove sezone imao više obrana u 13 utakmica Lige prvaka (58) nego Ederson u 37 utakmica Premier lige (57). Courtois je obranio 80% udaraca u vrata s kojima se susreo u Ligi prvaka ove sezone - što je bolja stopa uspješnosti obrana od bilo kojeg drugog vratara u ovom natjecanju - i nijedan vratar nije uspio sačuvati mrežu u više od pet utakmica poput njega. On je bitna komponenta u momčadi Real Madrida koja ne dominira s loptom kao ostali.

Courtoisa se ne smatra modernim vratarom i to mu se uzima kao mana u raspravama o tome tko je najbolji. Ederson, Alisson i Manuel Neuer su primjeri modernog čistača-vratara. Njihov pristup čuvanju gola je noviji i uzbudljiviji za gledanje pa im se daje viši status. U modernoj igri u kojoj treneri često čeznu za superiornošću, od golmana se očekuje da sudjeluje kao 11. igrač u polju kako bi osigurali prednost kada momčad ima loptu.

Ederson je završio sezonu s uspješnošću dodavanja od 88.8% u Premier ligi, što je 25. najbolji postotak među svim igračima u ligi. Alisson, još jedan golman koji je spreman uzeti loptu kada je potrebno, imao je stopu uspješnosti dodavanja od 85.5% u Premier ligi ove sezone.

Nije tako dobar s loptom, ali je najbolji u onome što golmana čini golmanom

Ovi vratari su toliko dobri u posjedu lopte da se njihovi braniči mogu odmaknuti, a napadači mogu visoko pritisnuti suparnika. Primarna funkcija vratara je, međutim, uskratiti suparniku da zabije gol, što Courtois čini na najvišim standardima.

On ne napušta svoju liniju i njegova distribucija lopti nije tako upadljiva kao kod nekih njegovih kolega, ali je njegovo zaustavljanje šuta stalno izvrsno, što je ključno za Real Madrid. Iako je madridska momčad ove sezone osvojila naslov španjolskog prvaka s 13 bodova prednosti, Courtois nije bio promatrač. Ostvario je 93 obrane tijekom cijele sezone - samo pet golmana u ligi ostvarilo je više. Za usporedbu, Ederson je imao samo 57 obrana (najmanje u Premier ligi) na putu do naslova u Engleskoj.

I ne samo to, nego je Courtois stalno na kušnji, ali nastavlja s kvalitetnim obranama koje omogućavaju pobjede. Real Madrid je ove sezone primio 120 udaraca na svoja vrata u La Ligi, a Courtois ih je obranio 76%. Imao je dosta posla i u Ligi prvaka, gdje je Real Madrid primao relativno visokih 15.8 udaraca po utakmici, ali je ipak osvojio titulu.

S medaljom pobjednika Lige prvaka oko vrata, zasluženom nagradom za zadivljujući nastup u finalu, Courtois je zaslužio poštovanje za kojim je žudio. Pošteno je tretirati broj 1 Real Madrida kao jednog od velikana nogometne igre.

Pročitajte više