Olimpijci ne žele "socijalnu pomoć": Vlada i Sabor vrijeđaju sportaše i hrvatski sport

NOVE izmjene i dopune Zakona o sportu izazvale su val nezadovoljstva među hrvatskim sportašima koji se protive odredbama o kriterijima dodjele naknada za sportska dostignuća.

Hrvatska vlada odredila je kako će pravo na naknadu za sportska dostignuća imati samo sportaši koji su osvojili olimpijsko odličje, čija mjesečna primanja iznose najviše 60 posto prosječne mjesečne plaće u Hrvatskoj i to tek nakon 60. godine života za muškarce, odnosno 55 za žene.

Ovakvi kriteriji su diskriminirajući prema svim sportašima koji su najveće uspjehe imali na svjetskim i europskim prvenstvima, kao i prema onima čija će mjesečna primanja iznositi više od 3200 tisuće kuna (prema sadašnjoj računici) zbog čega sportaši ovakav način naknade smatraju socijalnom pomoći.

Prijedlog Kluba olimpijaca uključuje dobnu granicu od kada se prima naknada na 40 godina života za oba spola, naknadu za olimpijsko odličje u iznosima od 1,5 do dvije prosjećne plaće, ovisno o medalji te jednu do 1,75 prosječne plaće za odličja na svjetskim i europskim prvenstvima.

Priopćenje Hrvatskog kluba olimpijaca prenosimo u cjelosti:

Hrvatski klub olimpijaca uputio je u listopadu Ministarsvu znanosti, obrazovanja i sporta zadnju varijantu prijedloga rješavanja statusa vrhunskih hrvatskih sportaša putem izmjena i dopuna Zakona o sportu.


Hrvatski klub olimpijaca tražio je naknade za osvajanje olimpijskih i svjetskih odličja, no prihvaćene izmjene i dopune Zakona nisu na tragu našeg prijedloga. Dopunama Zakona se, naime, na osnovi imovinskog cenzusa, reguliraju samo prava olimpijskih odličnika starijih od 60 godina (55 godina za sportašice). Takve zakonske odredbe vrhunski hrvatski sportaši doživljavaju isključivo kao pretvaranje vrhunskih rezultata u zahtjev za dodjelom socijalne pomoći. Naknade za sportski rezultat i izvrsnost, naprotiv, nikako ne mogu biti uvjetovani imovinskim statusom sportaša.


Mi, članovi Hrvatskog kluba olimpijaca, želimo izvijestiti javnost da smo, putem Ministarsva znanosti, obrazovanja i sporta, jasno dali do znanja Vladi i Saboru RH da ne prihvaćamo takav pristup, a pogotovo status koji u velikoj mjeri vrijeđa vrhunske hrvatske sportaše i omalovažava hrvatski sport. Posebno napominjemo da prilikom promjene našeg prijedloga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije uvažilo sugestije i mišljenja najrelevantnijih sportskih tijela u Hrvatskoj - Nacionalnog vijeća za sport, Hrvatskog olimpijskog odbora, te Hrvatskog kluba olimpijaca.


Hrvatski klub olimpijaca želi hrvatskoj javnosti, a posebice hrvatskim sportašima, dati jasno do znanja da ćemo nastaviti inzistirati na poboljšanju statusa hrvatskih sportaša, te naše prijedloge zakonskih rješenja predstaviti i budućoj Vladi RH. Tražit ćemo da se sport izdvoji iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i osnuje Središnji državni ured za sport, kao zasebno tijelo državne uprave, kojem će temeljni zadatak biti definiranje strategije hrvatskog sporta, sustavnim rješenjima koja uključuju i financiranje. Samo osnivanjem takvog tijela može se spriječiti konstantno podcjenjivanje hrvatskih sportaša i ponovno donošenje zakona koji nisu u interesu sporta.

Pročitajte više