Predstavljen nogometni leksikon u HND-u

NAKON predstavljanja javnosti u Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža" večeras je Nogometni leksikon, koji na 720 sranica objedinuje sve aspekte najpopularnije i najrasprostranjenije sportske igre, predstavljen i u Klubu Novinarskog doma.

Mladen Klemenčić, koji je uz novinara Fredija Kramera uredio leksikon, istaknuo je da su u njemu obrađeni svi najznačajniji hrvatski i inozemni klubovi, domaći i inozemni igrači, treneri, dužnosnici, suci, liječnici, nacionalni i područni nogometni savezi, gradovi i stadioni važni u povijesti nogometa, opći pojmovi, novinari i tiskovine, dok su u završnom dijelu objavljeni najvažniji rezultati reprezentativnih i klupskih međunarodnih i nacionalnih natjecanja.

Po njegovim riječima, to je, nakon Enciklopedije fizičke kulture u dva sveska, te Sportskog leksikona, tek treća knjiga sa sportskom tematikom koju je objavio Leksikografski zavod.

Fredi Kramer je rekao da nogomet u Hrvatskoj ima dugu tradiciju jer su još 1889. godine Englezi u Županju donijeli prvu loptu, ali da najveće zasluge za početak te igre u Hrvatskoj pripadaju Franji Bučaru.

Riječ nogomet prvi je u hrvatski jezik uveo Slavko Rucner Radmilović o kojemu, nažalost, danas ne postoji više podataka.

Po Kramerovim riječima, jedino se Njemačka može pohvaliti da ima Leksikon koji je sličan ovome našemu koji je obuhvatio 2720 leksikonskih jedinica, 1527 ilustacija, 41 zemljovid i 135 tablica.

Pročitajte više