Video - Dinamu polufinale: Poštar Šupe opet koban za Butinu, među vratnice morao i Dejan Lovren!

DINAMO je u izuzetno zanimljivoj uzvratnoj utakmici četvrtfinala Kupa Hrvoja Ćustića na otužnom Maksimiru razbio Zagoru iz Unešića rezultatom 5:1 i potvrdio plasman u polufinale.

Kamo sreće da je zanimljive događaje na terenu pratila i euforija na tribinama, no očekivano, vjernih Pašajica bilo je tri puta više nego Bad Blue Boysa, koji su transparentom Dinamo je taoc huligana Zdravka Mamića još jednom pokazali zašto tribine Maksimira konstantno zjape prazne.

Unešićani su hrabro otvorili utakmicu, no kada se zahuktao modri stroj, spasa im nije bilo. Pogađali su mrežu Grubelića redom Tomić, Lovren, Šokota i dva puta Tadić, dok je obraz Unešićana spasio, a tko drugi nego Ivica Šupe, koji je već zabio Butini u prvoj utakmici.

Dinamo: Butina, Hrgović, Lovren, Carlos, Tomić, Tadić, Chago, Badelj, Mandžukić, Bišćan, Šokota

Zagora: Grubelić, Ercegović, Dujić, Milić, Matić, Šupe, Pešić, Bumbak, Šiklić, Grgas Grando, Maleš

Prvo poluvrijeme:

Susret na otužnom Maksimiru, koji je danas zaobišla i većina Bad Blue Boysa, započeo je odavanjem počasti prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, preminulom prije devet godina, te Dražanu Jerkoviću, modroj i hrvatskoj nogometnoj legendi.

Šaroliku je postavu na teren poslao Marijan Vlak, koji je ostao na kadru od svega 16 igrača. Sammir i Morales otputovali su u Južnu Ameriku, Drpić je ozlijeđen, a sastavu su priključeni juniori Herceg i Jelić. Mjesto u prvom sastavu po prvi puta ove sezone zajedno su izborili Mandžukić, Tadić i Šokota, a od prve minute startali su Chago i Tomić.

Unešićani su ispunili svoje obećanje; na Maksimir su se došli zdušno boriti te su na samom startu hrabrošću izborili dvije prilike. Butina, ipak, nije imao većih problema. Udarac Grgas - Granda iz osme minute uhvatio je bez turbulencija. Na drugoj je strani prostora za udarac imao Milan Badelj, ali je to obavio jako loše.

13. minuta donijela je čistu šansu za Šokotu; Dinamov napadač trebao se samo nakloniti na ubačaj Etta s desne strane, ali s dva metra udaljenosti gađao je glavom pored lijeve vratnice. Frane Grubelić, vratar Zagore, još prije je izazvao delirij među gostujućim navijačima, koji su danas izgledali kao domaćini, jer bilo ih je barem triput više nego BBB-a. Grubelić je, naime, zaustavio dva udarca Modrih i mada to nisu bili ubojiti pokušaji, Grubelić je ubrizgao dodatnu injekciju samopouzdanja svojoj momčadi koja se zajedno branila i zajedno napadala Butinin gol.

Ipak, u 18. minuti Dinamo je konkretizirao svoju kvalitetu u odnosu na goste iz treće lige. Ante Tomić lagano je plasirao loptu u nebranjeni, desni kut Grubelićevog gola. Bilo je samo pitanje trenutka kada će obrana Zagore popustiti pred naletima Modrih. Gostima ide priznanje za trud, a pogodak na konto Dinama. Etto se upisao u asistente; probio je desnu stranu pokraj Dujića, vratio u sredinu Tomiću koji je imao dosta vremena i prostora za udarac za osam metara udaljenosti.

Lovren i Tadić spretni strijelci

Bio je to početak potopa "crvenih", jer Modri su u dvije minute zabili još dva pogotka i time pokopali sve ambicije Zagore. U 25. minuti Mirko Hrgović lijepo je centrirao iz slobodnjaka iskosa s lijeve strane, a Dejan Lovren glavom je u naletu zakucao loptu pod prečku.

U 27. minuti u strijelce su upisao i Josip Tadić. Chago je proslijedio loptu Dinamovom napadaču koji je s 15 metara udarcem u lijevi kut povisio vodstvo Modrih na 3:0.

Zagora je uspjela zabiti; u 31. minuti Pešić je nabacio loptu s desne strane, nekadašnji napadač Šibenika Grgas Grando uspio je ugurati loptu iza Butine, ali je pomoćni sudac označio zaleđe, na opću žalost Pašajica koje su zauzele dio zapadne tribine. Domaćini su, naime, zatvorili jug i istok zbog premalog odaziva zagrebačke publike. Maksimir je danas izgledao posebno otužno.

No, Dinamovci su bili raspoloženi. Iako su susret praktički riješili u deset minuta, do kraja poluvremena mogli su povećati svoje vodstvo. Nakon poništenog pogotka Grgas Granda, dok su crveni ofenzivci još pritiskali suca na svojoj polovici, Dinamo je krenuo u kontru. Tomić je lijepo vidio Mandžukića, no Dinamov je napadač glumio da ne vidi Etta na desnoj strani, te je iz loše pozicije zapucao prema golu. Bez uspjeha.

Vlak ubacio dva juniora

Marijan Vlak u svlačionici je ostavio kapetana Igora Bišćana, a priliku je dobio mladi Ivan Herceg. Modri su nastavili s gaženjem protivnika i u nastavku; u 50. minuti nakon snažnog udarca Mirka Hrgovića Grubelić odbija loptu u zrak, a Josip Tadić pokazuje snalažljivost i zabija s nekoliko metara udaljenosti svoj drugi, a Dinamov četvrti pogodak na utakmici.

U 53. minuti izgledna se prilika ukazala Tomi Šokoti, ali Dinamov napadač i dalje ne uspijeva pronaći put do mreže. Nakon četiri minute Mandžukić opet solira i nova prigoda odlazi u vjetar. Mijenjao je i trener gostiju, nekadašnji Hajdukovac Hari Vukas; u igri je umjesto Marina Šiklića - Mile Čveljo.

Izmjene umrtvile igru, branio i Lovren

Igru su umrtvile izmjene, jer nakon Vukasa došao je red na Vlaka, koji bi danas trebao biti i službeno potvrđen kao trener Dinama do kraja sezone. Tako je Mandžukić svoje mjesto u sastavu ustupio mladom ofenzivcu Mateju Jeliću, dok je umjesto strijelca prvog pogotka Ante Tomića u igri ušao Luis Ibanez. Odlučio je i Vukas ukrasti još malo vremena: umjesto kreativca Antonija Bumbaka u igru je ušao Ivan Prljić.

Uspavanku je prekinuo najpopularniji hrvatski poštar, Ivica Šupe koji je opet uspio zapapriti Tomi Butini na Dinamovom golu. Šupe je osvojio prostor na lijevoj strani i preciznim udarcem pogodio bliži kut Dinamovog vratara, nakon što je loptu promašio i Mirko Hrgović.

Konačno je put do mreže pronašao i Tomo Šokota, koji je pet minuta prije kraja susreta fino primio dugu loptu i zakucao je u mrežu Zagore.

Tomo Butina primio je dva neugodna udarca u glavu tijekom susreta, a posljednji duel s Čveljom ostavio je dublji trag, Naime, Dinamov prvi vratar pola sezone muči se s ozljedom glave, nakon sudara s Čveljom ukazivala mu se pomoć, ali rizik je bio prevelik. Među vratnice je morao Dejan Lovren, s obzirom da je Vlak obavio tri izmjene.

Pročitajte više