AFRIČKI KUP NACIJA

Zemlja u kojoj bukti građanski rat otvorila povijesno natjecanje pobjedom

Foto: Profimedia

NA OTVARANJU 33. izdanja Afričkog kupa nacija nogometna reprezentacija domaćina Kameruna je u Yaoundeu pred 45.000 gledatelja pobijedila Burkinu Faso 2:1.

Odluka pala već u prvom poluvremenu

Sve najvažnije se dogodilo u prvom dijelu. Gosti su poveli, a Kamerun je potom u samoj završnici poluvremena iz dva kaznena udarca okrenuo rezultat. U nastavku susreta više nije bilo golova i jedan od favorita afričkog prvenstva je startao pobjedom.

Burkina Faso, koja je bila bez izbornika Kamoua Mala i šestorice pozitivnih igrača, povela je u 24. minuti golom Gustava Sangarea nakon pogreške domaćeg vratara Andrea Onane. Bertrand Traore je ubacio u kazneni prostor s desne strane, a vratar Ajaxa koji je pauzirao devet mjeseci zbog pozitivnog dopinškog nalaza je otišao u prazno te je Sangare pogodio za 1:0.

Kamerun je u završnici poluvremena uspio okrenuti rezultat iz dva kaznena udarca, a oba je realizirao Vincent Aboubakar. Napadač Al Nassra je u 40. zabio za 1:1, a u sudačkoj nadoknadi za 2:1. Zanimljivo, u prvom poluvremenu su oba sastava uputila ukupno četiri udarca, a tri su završila u golu.

U drugom susretu iz ove skupine večeras se sastaju Etiopija i Zelenortski Otoci. Kup nacija traje do 6. veljače, a naslov prvaka Afrike brani Alžir.

Dio svjetske javnosti šokirala je odluka da domaćin turnira bude zemlja u kojoj bukti građanski rat, u kojem stradavaju tisuće civila i djece.

Pročitajte više