Nova nada da će roditi djecu: Švedski liječnici uspjeli transplantirati maternicu iz majke u kćer

SPECIJALISTI sa Sveučilišta u Stockholmu prvi puta u povijesti su uspjeli izvesti transplantaciju maternice iz majke u kćer.

Liječnici su u operacijskom zahvatu u dvije žene, obje u 30-im godinama, stavili maternice njihovih majki. Iz sveučilišta je priopćeno da je jednoj od žena maternica odstranjena prije mnogo godina raka dok se druga rodila bez maternice.

Nada da će roditi djecu

U kompliciranim operacijama je sudjelovalo čak deset kirurga koji su se za tu proceduru pripremali od 1999. godine, piše Daily Mail. Kada je kompletna maternica izvađena iz donorice stavljena je na led dok ju se pripremalo za implantaciju. Potrebno je oko 20 i 40 minuta nakon što je maternica stavljena u primateljicu dok krvne žile ne profunkcioniraju.

Vođa tima, profesor Mats Brannstrom, je kazao da su obje žene dobro nakon operacije, ali su umorne. "Majke donatorice već hodaju i bit će za nekoliko dana otpuštene iz bolnice", rekao je Brannstrom. Uspjeh tih transplantacija mogao bi dati nadu da će jednog dana roditi djecu tisućama žena koje su rođene bez maternice ili su ih izgubile zbog raka.

Još nije jasno hoće li ove dvije žene moći dobiti djecu. Liječnik je objasnio da će morati pričekati godinu dana prije nego prođu proceduru medicinski potpomognute oplodnje sa njihovim zamrznutim embrijima. Uspješne trudnoće nakon transplantacija maternice su se događale kod životinja, uključujući i miševe i neke veće životinje, ali ne i kod primata.  No, švedski liječnici smatraju da postoje "dobre šanse" da njihove pacijentice dobiju djecu. 

Pročitajte više