Treba li se bojati? Europska unija će u siječnu objaviti istinu o stvarnom stanju Eura!



"EUROKRIZA čeka Novu godinu", većina je naslova u njemačkim i francuskim medijima u kojima se komentira činjenica da europski ministri financija nisu uspjeli prikupiti novac koji su najavili za Međunarodni monetarni fond (MMF).  Štoviše, mediji citiraju šefa Europske središnje banke Marija Draghija koji upozorava na opasnost po čitavu zonu eura.

Istina će izaći

"U siječnju će istina o stvarnom stanju izaći na vidjelo", "zlokobno" najavljuje Deutsche Welle podsjećajući da je EU ministrima istekao rok da prikupe oko 150 milijardi bilateralnih kredita namijenjenih MMF-u. Podsjetimo kako je namjera  bila da se taj novac preko MMF-a koristi za stabiliziranje eurozone. No, iako je stanje i više nego alarmantno nitko se, čini se, ne uzbuđuje.


"Europski ministri su samo u jednoj telefonskoj konferenciji uspjeli ustanoviti da velika Britanija u toj akciji ne želi sudjelovati a da Njemačka središnja banka, koja je za transakciju nadležna, još o svemu razmišlja. Utješna informacija: barem su Češka, Poljska i Švedska, zemlje koje uopće nisu članice eurozone, pristale na dodatne kredite MMF-u", napominje DW dodajući da Bundesbanka, koja Njemačku zastupa u Međunarodnom monetarnom fondu, još uvijek oklijeva jer njoj nisu dovoljna jamstva koja joj je telefonski dao njemački ministar financija Wolfgang Schäuble.

Tek početak loših vijesti

No, nije to zapravo kraj loših vijesti. Moglo bi se reći da je pasivnost zemalja Europske unije tek početak loših vijesti.

"Članice eurozone trebat će uskoro oko 200 milijardi eura svježeg kapitala kako bi isplatile dospjele državne obveznice i mogle se refinancirati", mračna je prognoza Europske središnje banke za prvo tromjesečje 2012. godine u kojem se posebno naglašava da je pritisak na financijski sustav, tržište i banke danas veći no što je bio nakon propasti banke Lehmann Brothers u jesen 2008. A tada je "bilo gadno".

Pročitajte više